Как се справят хората с въведените извънредни положения заради коронавируса в две съседни помежду си държави, но с напълно различни социални системи? Отговорът дава БНТ през погледа на българи, които живеят в САЩ и Канада.

Едно от големите предизвикателства да живееш в Съединените щати е здравната застраховка, която човек може лесно да загуби ако бъде освободен от работа.

"Лечението от коронавирус струва около 83 000 долара, ако човек отиде в болница и няма здравна осигуровка и това определено не е сума, която човек може да си позволи, което определено е голям риск за всички нас, които сме наоколо, защото хората, които остават без застраховка, нямат здравно покритие", разказа Никол Палмър.

Тестове, както и тук, също се правят само на по-сериозно болни хора.

"Тестове се прилагат, само ако този тест би променил курса на лечението", добави Палмър.

Въпреки че е градът с най-много заразени в САЩ, Ню Йорк все още не е поставен под карантина, работят обаче единствено перлани помещения, хранителни магазини и аптеки.

"Поне засега можем да излезем все още в парка с колело, с тротинетка, от време на време поне малко да разнообразим", добави българката.  

Подобна е и ситуацията и в канадския град Торонто.

"Няма обявена карантина, има обявено извънредно положение, при което реално насърчават хората да си стоят вкъщи, да имат физическа дистанция от два метра, да не се събират повече от двама човека, но парковете са разрешени, може да се разхождаш, единствените магазини които работят са тези за стоки от първа необходимост - храна, гориво банки", разказа Петър Петров.

"Ако се разболееш и искаш да отидеш на доктор вече, няма визити, всичко се прави онлайн, правиш си среща по скайп или по телефона с доктора, рецептата директно отива в аптеката", допълни Павлина Петрова.

За разлика от Ню Йорк обаче, в Торонто здравеопазването е безплатно. Държавата промотира и различни пакети, с които да подпомогне семействата.

"Детските градини са затворени, правителството промотира, ако някои от родителите може да си вземе неплатен отпуск или е без работа, го субсидират и дават на всеки две седмици по 900 долара за гледане на дете. Шестте най-големи канадски банки оповестиха преди две седмици, че има възможност за отсрочка на ипотеките, и на кредитите но предимно за ипотеките до шест месеца", добави българинът.

И в Ню Йорк, и в Торонто не правят масово тестване на хората, а се проверяват за коронавирус само тези, които са в по-тежко състояние или пък теста би променил тяхното лечение.