Смъртните случаи от коронавирус в Съединените щати са повече от 3000, а заразените са 164 539, съобщи университетът "Джонс Хопкинс".

Какви са последните данни

В САЩ има най-много заразени, следва Италия със 101 739, Испания - 87 956, Китай - 82 240, Германия - 66 885, Франция - 45 170, Иран - 41 495.

  • Общият брой заразени в света е 785 709, показват данните на института към 07.20 часа на 31 март.
  • Общият брой вирусоносители е 37 810.
  • Общият брой излекувани - 165 889.

Удължено действие на мерките

Американският президент Доналд Тръмп защити плана си да удължи действието на указанията за спазване на социална дистанция. Страната е изправена пред предизвикателства през следващите 30 дни, каза държавният глава и добави, че придържането към тези указания е "патриотичен дълг."

На брифинг в Белия дом президентът предупреди отново, че най-лошото предстои.

След консултация със здравните си експерти Тръмп удължи действието на указанията за социална дистанция до края на април. Стратегията се приема за най-доброто оръжие срещу вируса в момента.

Масово тестуване в САЩ

Американският президент Доналд Тръмп заяви вчера, че на над един милион американци са направени тестове за коронавирус. Той призова американците да спазват мерките за социална дистанция, които ще останат в сила в САЩ поне до края на април, за да бъде ограничено разпространението на коронавируса.

"Всеки един от нас трябва да изиграе своята роля за победата в тази война. Всеки гражданин, семейство и компания може да допринесе за спирането на вируса. Това е нашият общ патриотичен дълг. Следващите 30 дни ще бъдат предизвикателство за нас и ще бъдат изключително важни", каза Тръмп пред журналисти в Белия дом.

Американският лидер изтъкна също така, че Съединените щати са започнали да се снабдяват със защитни облекла от чужбина.

Безплатни тестове за наличие на новия коронавирус в Хейуърд, Калифорния

Снимка: AP/БТА

"Ние имаме отлични отношения с много страни. Китай ни изпрати някои неща. Русия ни изпрати много голям самолет с медицинско оборудване. Това е много мило", заяви Тръмп.

В същото време Тръмп съобщи, че Съединените щати ще предоставят на Италия медицински принадлежности на стойност сто милиона долара.

"Току-що разговарях с премиера на Италия (Джузепе Конте). Ние разполагаме с допълнителни ресурси, допълнителна продукция (с медицинско предназначение за борба с коронавируса), от която не се нуждаем. Ще изпратим в Италия медицински принадлежности на стойност от около сто милиона долара", заяви американският президент.