"Възраждане" протестираше пред Народното събрание срещу предложението България да предостави военна подкрепа на Украйна, предаде БТА.

Виж снимки тук >>

Демонстрантите издигаха лозунги "НАТО вън", "Не на войната" и "България - зона на мира".

Вчера парламентарните комисии по отбрана и по външна политика приеха проект на решение за военна и военнотехническа подкрепа на Украйна. Днес предстои парламентът да вземе крайното решение, като точката е под номер едно в дневния ред.

Протестът се проведе спокойно. При протестиращите бяха и част от народните представители на "Възраждане". На място бяха депутатите Златан Златанов и Николай Дренчев. Според тях, ако евентуално България помогне на Украйна с оръжия, това би означавало вмешателство във войната, предаде Нова телевизия.

"Не желаем да поемаме чужди рискове, България трябва да запази неутралитет", каза пред протестиращите Деян Николов от "Възраждане". Според него страната ни няма интерес да подкрепя нито една от двете страни в конфликта. България можеше да има умиротворителна роля, смята Николов. По думите му при конфликт между НАТО и Русия страната ни ще стане мишена, а решението за военна подкрепа на Украйна ще бъде взето от Народно събрание, което скоро ще бъде разпуснато и ще има нови избори.

"Това, което ще препоръчаме да бъде дадено, ще бъде такова, че да не бъдат редуцирани способностите на Българската армия", каза вчера пред журналисти служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, след като парламентарните комисии по отбрана и по външна политика приеха проект на решение страната ни да предостави военна и техническа подкрепа на Украйна.

Полицейското присъствие в района днес бе засилено.  Към 10:30 приключи протестът на "Възраждане".

Подобни протести на партията в предходни дни завършваха с опити да бъде свалено украинското знаме от сградата на Столичната община.