И "Възраждане" на свой ред излъчва контактна група и отправя покани за публични срещи с всички парламентарни групи, но по въпроса за въвеждането на еврото у нас. Партията продължава да настоява на своята позиция, че е необходимо провеждането на референдум за влизането в Еврозоната. Това потвърди лидерът на партията Костадин Костадинов след среща с управителя на БНБ Димитър Радев.

Още от утре нашата контактна група Виктор Папазов и Деян Николов ще отправи покани по график за разговор по темата с всички политически сили в Народното събрание, каза Костадинов. "Знаем позициите им, но предлагаме разговор", добави той.

"За еврото се говори само и единствено като панацея", посочи Костадинов, като изрази възмущение, че 10 млн. лева са били заделени в бюджета на Министерство на финансите "за пропаганда за еврото", а нямало определени средства за представяне на обратната теза.

"Българският лев е една от най-стабилните валути и това го казва и ръководството на БНБ", добави той на импровизиран брифинг на стълбите на националния трезор. Заради ситуацията в света и растящата инфлация, лидерът на "Възраждане" е на мнение, че решението е да се спрат всякакви действия в посока влизане на България в еврозоната. "Очевидно е, че датата 1 януари 2024 г. не е постижима. Ние не отговаряме на някои основни критерии - на първо място е инфлационният", добави той.

"Ние сме отправили покана към проф. Стив Ханке за свикване на кръгла маса в България по темата. За съжаление, липсва публичен дебат по въпроса. Искахме да се запознаем с анализа, който вече трябваше да е изготвен - за ползите и вредите от влизането на страната ни в еврозоната. Доколкото разбрахме, е готов. Кога ще бъде обявен и публично достъпен - Радев не успя да се ангажира", каза Костадин Костадинов.

Той коментира и политическата ситуация, като заключи, че "Възраждане" може да подкрепи всяко правителство, което приеме неговите приоритети. "Ако нашите виждания съвпадат, не виждам проблем", добави той, като изреди въпроса за еврото, санкциите срещу Русия, изпращането на оръжия за Украйна и останалите. "Ако успеем да се обединим около принципи, а не около личности, можем", категоричен е Костадинов.

"Заявяваме категорично - искаме третия мандат и сме готови със състав на кабинет", повтори за пореден път той.

В 48-ото НС е налице "фрагментираност и хаотичност", отбеляза лидерът на "Възраждане".

"Мъртвороденото НС все пак успя с някакви предсмъртни конвулсии да роди председател, но колко дълго ще живее, не съм сигурен", коментира Костадинов и посочи, че не споделя опасенията, че ако тръгнем на избори, ситуацията се влошава, понеже нямаме правителство. "Има си Министерски съвет и винаги ще има МС", напомни той, визирайки служебния кабинет.

"В момента има една хаотична евроатлантическа тълпа, която трудно може да се координира. В състезанието за "златната наколенка" някои от тях са се подхлъзнали и са паднали накриво", каза още лидерът на "Възраждане", като заключи, че разнобоят по-скоро идва на ниво личностно противопоставяне.

"Аз съм скептичен за бюджета на този етап, но нашите специалисти тепърва ще го обсъждат", каза още лидерът на партията.