Двама политолози - Димитър Ганев и Кольо Колев, не допускат, че Цветан Цветанов ще се обвърже с нов политически проект, след като премиерът Бойко Борисов свали доверието си от него и той беше принуден да подаде оставка от всички ръководни постове в ГЕРБ.

"Изключвам възможността Цветан Цветанов да започне да работи за друга партия. Това е човек, който в продължение на 12 години е вкоренил себе си в нея (б. р. - партия ГЕРБ). Ако той влезе в друг политически проект, това означава той да започне война с Борисов. На този етап няма индикации за това категорично", заяви Димитър Ганев от агенция ТРЕНД пред Нова телевизия.

Според него оставката на Цветанов е началото на процес на подмяна в ГЕРБ.

"От такава промяна недвусмислено има нужда. От 2007 г. тази партия доминира в местната власт. 12 години след това е много трудно да кандидатстваш за доверието на гражданите, след като 12 години вече са видели доста от твоите резултати - на места добри, на места - не. Ако Борисов тръгне на война със структурите, лоялни на Цветанов - това ще бъде братоубийствена война, която ще нанесе големи щети на ГЕРБ", добави той.

Кольо Колев от "Медиана" пък заяви, че ако Цветан Цветанов реши да направи собствен политически проект, той е обречен.

"Ако той тръгне по тази линия, мисля, че не го чака светло бъдеще. Цветанов имаше тежест единствено като механизъм, като организационен работник на властовата партия. В чисто имиджов план беше тотална щета. Цветанов си повярва прекалено много. Той не си дава сметка къде е неговата сила - в организирането, и къде е неговата слабост - пред медиите. В резултат на което той си повярва, че е цялостен политик, който може да прави несъгласувани политики с всички в партията", обясни той.

Политолозите коментираха и първия присъствен ден в парламента на депутата от ДПС Делян Пеевски.

"Просто блясък, след което отново ще последва още от същото. Отново ще се потопи, отново ще играят другите от негово име и за негова сметка", заяви Колев.

"Не виждам основание за настъпване на нов етап в дейността на Пеевски в момента", смята и Ганев.