Правителството, премиерът и политическите лидери поздравиха българите с честването на независимостта ни като държава. 

"Днес отбелязваме 116 години от Независимостта на България - огромно държавно постижение, забележителен български дипломатически успех и ярък исторически пример за стремежа на нашия народ към демокрация, просперитет и международно уважение", гласи поздравът от страницата във Фейсбук на Министерския съвет.

"Да пазим своята независимост! Честит празник, българи!", призовават още от служебния кабинет. 

В своя личен профил служебният премиер Димитър Главчев също честити празника, а вместо пожелания, публикува снимка на Манифеста към българския народ за обявяването на независимостта от цар Фердинанд I.

От ГЕРБ също отправиха своя поздрав към нацията за 116 г. Независимост с фотос на Манифеста.

Лидерът на ПГ на ДПС Делян Пеевски акцентира на нуждата от възкресяване на идеала за свобода и независимост.

"Денят, в който честваме Независимостта на България най-силно осъзнаваме смисъла и значението на думите свобода и независимост", написа председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски в позиция, разпространена от "Пресцентър на ДПС".

"Обявяването на България като независима и суверенна държава е основополагащата стъпка за развитието ѝ като модерна, европейска държава. И днес, 116 години по-късно независимостта и свободата на държавата ни трябва отново да бъдат идеал и кауза", се казва още в позицията на Пеевски, цитиран от БТА.

"Ние трябва да продължим развитието на България, следвайки нашия евроатлантически път и да отстояваме с много воля и решителност нашия национален интерес. Само обединени и преодолели партийния егоизъм можем да дадем на хората онази държава, в която те желаят да живеят и в която да растат децата им - стабилна и просперираща. Честит ден на Независимостта! Да живее свободна и независима България!", пише още Пеевски.

Поздрав отправи и другият съпредседател на ДПС, който остана зад Ахмед Доган.

"Честит 22 септември - Ден на независимостта на България! Това е акт, който предизвиква националната ни гордост, защото е осъществен изцяло със самостоятелните усилия на България. Това написа с своя фейсбук профил председателят на ДПС Джевдет Чакъров. Публикацията му бе споделена и на страницата "ДПС Пресцентър".

"Това е и ден, на който отдаваме заслужена почит на всички онези държавници, извоювали нашата национална и политическа свобода", посочва Чакъров.

"Техните дела трябва да бъдат пример за нас и днес и да ни вдъхновяват в отстояването на националните интереси на България и за служба на Отечеството", пише още той.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заявява, че "историята помни героите, а не предателите".

Той публикува във Фейсбук видео, заснето пред паметника на Оборищенското събрание в местността "Оборище" край Панагюрище.

"Мястото, на което е проведено първото Велико Народно събрание, на което апостолите на Четвърти революционен окръг вземат решение да вдигнат въстание. Паметникът тук е уникален, защото е едновременно и паметник на герои, и паметник на предатели, и паметник на националната чест и достойнство", разказва Костадин Костадинов. Той припомня, че на паметника има едно липсващо име, което е заличено.

"Ще разкажа историята, без да разказва името. Сред 65-делегати на Събранието на Оборище има един предател. След като свършва събранието, първата му работа е да отиде да каже на турците. След като разбират, че се готви бунт, първата им работа е да започнат да арестуват един по един комитаджиите. Първата им работа е да посегнат на революционния комитет в Копривщица. Нашите революционери отказват да се подчинят на заповедта на турците, научават, че се готви ареста им и действат изпреварващо. В резултат на това на 20 април 1876 г. въстанието избухва преждевременно. Това е една от големите причини то да бъде неуспешно, защото е било добре подготвено", посочва лидерът на "Възраждане".

"Благодарение на този, чието име от паметника е изтрито, загиват близо 10 хил. души. Това са жертвите на Априлското въстание", разказа още Костадинов. Той обяснява и как името е заличено от паметника.

"Когато започват да правят паметника, хората, които го изграждат, действат по спомените на въстаниците, по книгата на Димитър Страшимиров - най-големият български историк, писал за Априлското въстание, разбира се и по "Записки по българските въстания" на Захари Стоянов. Записват името на предателя, без да знаят, че е такъв. Когато започва откриването, тук има хора от оцелелите въстаници. Виждайки какво има на паметника - наред с героите да е и името на предателя, първата им реакция е спонтанна. За да не бъде допуснато името да бъде видяно и запомнено от другите, те свалят подкови от конете си, изваждат клинците - пирони, което се забиват копитата, и с тях започват да чегъртат камъка. Още тогава името на този предател е заличено", казва Костадин Костадинов.

"Знам името на предателя, но няма да го кажа, защото трябва да бъде заличено от историята. Такава ще бъде съдбата и на сегашните национални предатели", посочва още той във видеото.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков също отправя своя поздрав за 22 септември - Ден на независимостта. Той избра да публикува снимка на Царевец.

"Днес отбелязваме 116 години свободна и горда България. Нека си спомним смелостта на предците ни и да продължим напред със същия дух и решителност да отстояваме независимостта на България", написа Петков в своя публикация във фейсбук.

"Където и да се намирате в този момент, отделете минута да почувствате връзката си с родината. Честит празник свободни българи!", обръща се към сънародниците си Кирил Петков.

Лидерът на ИТН Слави Трифонов напомни, че е цяло богатство да сме независими. И го направи с видео на Йосиф Сърчаджиев.

"Днес, не просто отбелязваме, честваме или почитаме поредния празник. Днешната дата, всъщност, олицетворява силата и непримиримостта, с които сме отстоявали и сме пазили свободата и независимостта си вече 116 години. Не, за да сме просто част от развитата европейска цивилизация, а да се гордеем с факта, че ние като народ винаги сме били в центъра на Европа.

Да помним и да продължаваме да пазим, защото да сме независими днес, е богатство. Честит Ден на Независимостта!", написа Трифонов в профила си във Фейсбук.