Коментари - При инсулинова резистентност трябва да се ядат въглехидрати, но кои? | dnes.dir.bg
назад

При инсулинова резистентност трябва да се ядат въглехидрати, но кои?

Как да повишим енергията си и чувствителността към инсулин?

Обратно в новината
| Автор : Анелия Николова

Коментари - При инсулинова резистентност трябва да се ядат въглехидрати, но кои? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Инсулинова резистентност е много трудна за разбиране тема даже и за лекари които не са ендокринолози,да не говоря за обикновеният читател и журналист.Затова по лесно е с плодове ,зеленчуци движение ,режим на хранене и т.н.И те са важни разбира се ,но най важното е пропуснато .Можеше с десетина изречения без да се навлиза в детайли и трудни за разбиране процеси - като рецептори ,ГЛУТ4,ГСК-3 и т.н,да се направи опит да се обясни на читателя ,на какво се дължи въпросната инс.резистетност какви са причините за нея как се диагностицира и т.н.а не само да се споменат някои от следствията и.Трябваше да се уточни и един термин който за не лекари е подвеждащ.В случая е отбелязано възпаление,това донякъде е вярно имайки предвид някои аспекти в процеса .Но за да не се бърка с инфекция в този случай навсякъде по света се използва друг термин - инфламация или инфламаторен процес,което в случая на инс.резист. ,няма нищо свързано с възпаление предизвикано от бактерии вируси гъби и тн микроби.

Плодовете от супермаркета са захаросани плодове. Те последните 10 години имат 150%, захар от това, което смятат че имат. Просто са генно увредени, диабетици. А и витамини почти нямат. Една четвърт от това, което са имали 1980.

Само суровоядство!

Трябвало авторът да напише с големи букви "не е медицински съвет", че някой може да се разсърди. Според моите убежденията в тази статия са се наместили и неверни неща.

Първото нещо което трябва да направите при инсулинова резистентност е да спрете да се тъпчете с храна и да отслабнете! Стига сте си търсили извинение, че сте дебели!

Не е задължително. При мен започна от проблем с щитовидната жлеза. Никога не съм прекалявал с храната и се хранех здравословно и преди заболяването.

Изключение сте. Става дума за диабет 2 като първична диагностика.

Явно си нямал подобен проблем.

Глупости, пред очите ми слаб човек от стрес отключи директно диабет тип 2 и сега започва да дебелее.

Напълно подкрепям. Аз се оправих сам от диабет 2 но много си изпратих. Бях десет години на хапчета и няколко и на инсулин. Накрая си написах програма, която се обучи на метаболизма ми и започна да ми казва кое да и кое не (ядене и упражнение). Между другото може да трябва да се яде доста ако се прави. Доста спорт. В ременсия съм вече 7 години. Единственото освен разумно хранене и спорт (за това ми е по-трудно да спра на разумното) е няколко пъти на седмица измерване на кръвната захар и два пъти в годината кръвна картина, една с инсулинува резистентност. А относно статията: да се яде рафинирана захар или продукти е глупаво. Плодове, особено от градината, е ок. Но за това кое полезно кое вредо - нищо само по себе си. Защото е важно количеството и времето в което се яде, а не какво точнп се яде. Общо взето и програмата правеше това - не позволяваше да се взимат повече захари полизахариди включително, отколкото се изразходват или натрупват в мускулите и черния дроб.

Факт. След няколко години на кето, инсулинът ми не падаше, а холестеролът ми, който винаги е бил добре, се вдигна. Попаднах на ендокринолог, който ми препоръча балансиран режим с подходящи въглехидрати и вече съм с добри показатели и -30 кг. Но за боровинките не е вярно, че са с нисък гликемичен индекс. 50 е техният, за сравнение с черешите, например, които са с 22. Ако се ядат боровинки, трябва да е малко количество и след протеини.

Кетото е малко глупаво, защото принуждаваш организма да метаболизира белтъци до захари. Не е перфектно. Белтъците винаги вървят с мазнина или захар, но кетото са само с мазнина, оттам холестерола. При кетото се отделя амоний, който е токсичен -- подагра. От всичко трябва да се взема колкото се хаби. Даже ако се балансират аминокиселините индивидуално а не по групи незаменяеми, е още по-добре. При захарите всичко става на глюкоза, така че има само количество прието в еденица време. За мазнините пак трябва да се взимат незаменяеми колкото се хабят.

Точно обратното - намаляват се въглехидратите до минимум и наблягаме на протеини и мазнини. Това е "кето" или "кетогенна" диета, при която обучаваме тялото да взема каквото му е нужно само от протеините и мазнините. Тази диета обръща диабета и куп други проблеми, удължава и живота.

Въглехидратите не са основния източник на енергия. На тялото му трябва енергия и ще си я набави, независимо, дали му даваме мазнини или въглехидрати. Мазнините обаче, се удвояват по-бавно и могат да ни заареждат с енергия по-дълго. Чистите, рафинирани въглехидрати се превръщат почти моментално в глюкоза. Ако са придружени от фибри, тяхнотоо усвояване е по-бавно, да. Но да кажете, че изобщо въглехидратите са добри просто защото са придружени с фибри, е меко казано, лъжа. Ако човек е здрав, няма много значение. На първо време. Диабетиците трябва да установят едно - кои храни предизвикват рязко покачване на кръвната им захар. А това при всеки е индивидуално. Да давате тук списък, който обявявате за безопасен е пълна безотговорност. И може да навреди на някого. За да се установи обаче, кои храни предизвикват рязко покачване на кръвната захар, трябва машинка, която я мери в реално време. Не са толкова евтинки, но абсолютно си заслужават. Ако в храната има и мазнини, и въглехидрати, първо се приемат мазнините, след това въглехидратите. Реда е мазнини, зеленчуци, въглехидрати. Те са накрая. Основното, за да се преборим с инсулиновата резиистентност, е да се спортува. Мускулите набавят енеергиятта си директно от храната, ако могат. Ако не могат ( не сме се хранилли скоро ) се обръщат към резервите. Повече мускулна маса, мускулни влакна и клетки, повече консуматори за глюкозата в кръвта. Диабетта се е превърнал в пандемия, за която никой не говори, защото от нея фармацевтите печелят невероятно много пари. И може да ни убие с времето. Но можем да го преборим с малко дисциплина и малко знаниия. Ако не се е стигнало до необратимии последствия, разбира се.

Диабет тип 2 е химически предизвикана пандемия, за което никой не говори.

Никой не оспорва индивидуалните малки девиации в стойностите на кликемичните пикове. Да, има хора, които от малко захар правят високи пикове и такива, които не изпадат в хипопгликемия след това. Само че тук статията е за инсулинова резистентност, не за сравнение между здрави хора и такива, които страдат от ефектите на лошите въглехидрати. Индивидуални са хранителните нужди и степента на усвояване. Да твърдите, че всеки човек е индивидуален организъм със своя собствена уникална био-химична система, е безотговорно. Списъкът на храните са в условие на балансирано хранене, не да се ядат ексклузивно.

Твърдя го. Резки изливания на инсулин в кръвообращението заради внезапен скок на кръвната захар, са нежелани. Ако се знае, кои храни ги предизвикват у всеки човек, това е първата крачка към елиминиране на много от проблемите с диабета изобщо. И за резистентността съм казал. Трябва муслкулна маса и достатъчно движение,, за да се изразходва излишното с поетата храна. Някой да не вземе и да си помисли, че трябва да направи мускули като за модел на някое спортно списание. Не е необходимо чак до там. Но трябва да е в добра кондиция. Втората крачка е правилния режим на хранене. Баща ми имаше много високи нива. Но той беше на инсулин. Все пак… Взимаше през деня някаква доза с по-бързо действие, една доза с по-бавно действие за през нощта. С правилен режим на хранене смъкнахме кръвнатаа му захар достатъчно ( всъщност двойно ), за да отпадне нощната доза, а дневната беше в по-малки дози. Лекарите, не може да не са знаели, какво трябва да се прави. Единственото, което направиха е, да му предпишат инсулина. Затова, учете и се образовайте. Досега съм срещал един единствен лекар, който заслужи доверието ми. Не, че холя по лекари, но имам близки все пак, та покрай тях. Един!

При инсулинова резистентност трябва да се ядат въглехидрати?!? Ти да видиш!

Казват, че щом имало фибри, всичко било наред