Председателят на БСП Корнелия Нинова не успя да събере подкрепа за прегласуване на взетото "на подпис" решение за датата на прекия избор и конгреса. За сметка на това Националният съвет прие предложението на Георги Пирински за доклад и дискусия по насрочването на прекия избор и конгреса.

Въпросът за легитимността на предстоящия пряк избор се очаква да бъде в центъра на събитията днес. Причината е, че решението за датите на двете събития бе взето "на подпис" с минималните 94:93 гласа, като в партийните редици се настани съмнение за оказван натиск върху някои от членовете. Според недоволните от стила на управление в БСП въпроси от най-висока важност не могат да се взимат неприсъствено.

Гласуванията в съвета са своеобразно преброяване на подкрепата за Корнелия Нинова и тази за опозицията.

Отчетно-изборната кампания в БСП беше спряна заради ограниченията, наложени поради епидемията от коронавирус. В края на май беше взето решение на подпис прекият вътрешнопартиен избор за председател на БСП да се състои на 26 септември, а 50-ият конгрес на партията - на 10-11 октомври в НДК.

Още преди началото на днешния пленум членове на Националния съвет на партията поискаха по-ранна дата за прекия избор на председател на БСП и за конгреса.

Има четири въпроса, които Националният съвет на БСП трябва да реши, след като близо четири месеца не сме се събирали. Първото е как възобновяваме протичането на отчетно-изборната кампания, провеждането по спокоен и демократичен начин на прекия избор и на конгреса на БСП, коментира президентът на Партията на европейските социалисти и български евродепутат Сергей Станишев на влизане на "Позитано" 20.

"За мен е категорично видно, че това "решение", което уж е прието, е нелегитимно", каза Станишев. По думите му, "един човек от тези, които са подписали, да каже, че си оттегля подписа, всичко пада". Трябва да се направи спокойна и сериозна дискусия кога са най-подходящите срокове с оглед готовността на БСП за изборите, смята Станишев. Според него може би трябва да се помисли леко да се свият сроковете, за да не се окаже отново БСП в разкрачено положение, ако има втора вълна от епидемията от COVID-19.

Депутатът от "БСП за България" Красимир Янков, който е кандидат за лидер на БСП, поиска прекият избор на председател и конгресът да бъдат изтеглени в началото на септември. Националният съвет трябва да изчисти процедурни неясноти. Срокът трябва да бъде съкратен. През октомври, както е предложила Корнелия Нинова, е недопустимо, при положение че очакваме или предсрочни парламентарни избори, или редовни, коментира той.

Председателят на Областния съвет на БСП в Пловдив Георги Гергов коментира, че не е подписал решението за насрочване на прекия избор и на конгреса. "С две думи - Корнелия Нинова трябва да си отива, вредна е за партията, вредна е за България", заяви той. По думите му алтернатива има.

Националният съвет трябва да реши днес и за стартирането на подписка за оставка на правителството. Според Красимир Янков тази идея подхожда повече на извънпарламентарна партия.

Сергей Станишев коментира, че инициативата за подписка за оставка на правителството поражда повече въпроси, отколкото отговори. Първо, колко време ще продължи, второ, какви параметри гледаме, каза той. "Какво целим с тази подписка? За мен е смущаващо, че за пореден път се държим малко като извънпарламентарна сила", коментира Станишев и посочи, че БСП има инструменти, които трябва да използва - "първо парламентарни питания, дебати на тази основа, анкетни комисии за всичко, което се случва в държавата и скандалите около ГЕРБ и, разбира се, вот на недоверие".

Станишев посочи също, че Националният съвет трябва да гледа днес бюджета и щата на БСП. И не на последно място, искам да чуя какво е състоянието на парламентарната ни група - чувам, че тя е разделена 50 на 50, добави той.

Членове на Националния съвет на БСП коментираха и изтеклия запис, където се чува глас, за който се твърди, че прилича на този на премиера Борисов. Според Петър Мутафчиев Борисов трябва първо да даде сериозно обяснение за записа. Не е въпросът в циничния език, важни са сигналите за управлението на държавата, каза той.