Премиерът отговори на въпрос на депутата от ГЕРБ и бивш  енергиен министър Делян Добрев защо пред медия Орешарски е посочил сумата от 2,4 млрд. евро, колкото щял да бъде искът за неустойки от "Росатом" и който щял "с голяма степен на достоверност ще бъде спечелен".

В края на май Орешарски каза по bTV, че трябва да се отчете дали е по-евтино да се откажем (от делото) и да платим тези суми, или – да завършим АЕЦ „Белене”.

"Сумата, която съм споменал по национална медия, е само ориентировъчна и беше за наследените ангажименти и задължения. Изходът от делото в арбитражния съд не е обект на коментар в пленарна зала
", отговори премиерът.

"Не бива да се коментират в медиите дори ориентировъчни суми, защото това би повлияло върху решението на арбитража", подчерта в реплика Добрев.

Преди дни бившият енергиен министър Трайчо Трайков предупреди, че всяко говорене по темата "Белене" е в полза на руската страна по предстоящото дело.

Повод за реакцията му бе изказване на Сергей Станишев, че проектът може да се рестартира, като се изготви нов икономически анализ за него. По думите на Станишев предното правителство е подавало неверни данни на консултанта HSBC, което е довело до негативна оценка на проекта.

Притесненията на Орешарски

"Росатом" заведе иск срещу България веднага след прекратяване на проекта за втора ядрена централа. България пък заведе контраиск за неплатени стари ядрени реактори, които бяха върнати на руската фирма.

Надявам се на благоприятен резултат от делото в арбитражния съд по АЕЦ “Белене“, но продължавам да се притеснявам“, заяви днес Орешарски.

Премиерът изрази убеденост, че адвокатите, наети от българска страна по делото за АЕЦ "Белене", ще направят всичко възможно да минимизират щетите.

"Дай боже да няма и никакви щети"
, каза Орешарски.

Въпреки това, докато не видя финалния резултат, аз ще продължа да се притеснявам и това не е въпрос на оценка на шансове, а е в резултат на самия факт, че има открит висящ въпрос, добави премиерът.

Попитан от журналисти кога ще има ясно решение за АЕЦ "Белене", Орешарски посочи, че икономическият министър прави актуализация на разчетите и е обещал да информира журналистите за резултатите.

Проектът АЕЦ "Белене" бе прекратен с решение на парламента през пролетта на тази година. 

Темата бе отново отворена след намеци от ДПС, че могат да преразгледат негативната си позиция към него. Председателят на енергийната комисия Рамадан Аталай заяви, че ДПС може да преразгледа позицията си, ако се окаже, че проектът е изгоден.

"Не ми е известно в последната седмица ДПС да са си сменили мнението за "Белене", коментира днес Орешарски.

Анкета: Да се поднови ли дебатът за "Белене"?