"Днес една от първите цифри, които ми съобщиха, е, че приходните агенции очакват неизпълнение на приходите със суми от порядъка на 1 милиард лева, но нашият стремеж ще бъде да свием тази дупка", каза Орешарски в предаването „Шоуто на Слави” по bTV. 

Той заяви, че в първия му работен ден е започнал да разбира неща отвътре, които оформят по-мрачна картина отколкото е виждал през официалните данни. И призна, че в разходите кабинетът едва ли ще съумее да направим големи спестявания - напротив.

"Ще бъдем в напрежение тази година, но все още вярвам, че можем да си съберем дефицита. Ще засилим приходната част, убеден съм, че в края на годината ще има резултати, но е рано за твърди ангажименти", каза още Орешарски.

Той отбеляза, че новият кабинет има да плаща много неща.

"Заем от малко над 800 милиона лева беше взет февруари, обърнете внимание - за шестмесечен срок, така че август щеше да го плаща следващото правителство. Отделно е забавено плащането на вноската в МВФ, която е около 600 милиона. Те се плащат тази година, но очевидно правителството е предпочело да се платят от следващото. Така че – ето 1,4 милиарда", изтъкна премиерът.

Той каза още, че през 2009 година тогавашният премиер истерично е обяснявал как са му завещали 2,2 милиарда лева задължения. Само искът на „Росатом” сега за спирането на АЕЦ „Белене” е 2,4 милиарда лева, подчерта Орешарски.

"Един иск – този, който с голяма степен на достоверност ще бъде спечелен от отсрещната страна, ако не за тази сума, за някаква друга. Дори тогава – мащабността на иска е толкова голяма, че едва ли може да спим спокойно, ако сумата не е 2,4 милиарда лева, а – 2 милиарда лева", добави премиерът.

Той заяви, че трябва да се актуализират разчетите за прогнозно потребление след 10, 15, 20 г. Отново трябва да се провери как след 7- 8 години тази централа ще се вмести в нашата енергийна система. Затова трябва да се отчита – дали е по-евтино да се откажем и да платим тези суми, или – да завършим „Белене”, смята той.

"Аз имам усещане, че по-изгодният вариант ще е да завършим „Белене”, но – нека не бързаме", каза Орешарски.

Той каза още, че вероятно ще трябва да се предоговарят цени с някои производители на електроенергия, като очаква тежки преговори. На въпрос защо НЕК е пред фалит, Орешарски каза, че в енергетиката – когато някой е на загуба, друг е на печалба. 

По повод избора на Цветлин Йовчев за вътрешен министър Орешарски заяви, че това знак, че в това министерство ще надделява професионализмът. Той взел решението след консултации, много хора се изказали изключително ласкаво за професионалните му качества, в т.ч. и такива, които минавали за опоненти.

"Приех този риск да бъда обвиняван, че в кабинета ми има много приближен до правителството на ГЕРБ. Щеше да бъде по-голям риск, ако бях поканил някой специалист, който е тясно партийно обвързан", каза премиерът.