Президентът на КНСБ Пламен Димитров смята, че протестиращите майки на деца с увреждания са "драматично подведени" от омбудсмана Мая Манолова, според която Законът за личната помощ ще реши техните проблеми.

"Ние не сме "за" или "против". Ние споделяме това, което казват майките като проблеми. Не споделяме начина, по който Мая Манолова казва, че ще им реши проблемите, защото не е вярно, защото ги лъже. Социалният министър е в неговата функция да излезе и да каже как ще решат проблемите и колко пари ще струва всичко", каза Димитров, цитиран от БНР.

Позицията на КНСБ е, че трябва да се увеличат средствата за чужда помощ, което ще позволи на самотни хора с увреждания в малките населени места да се погрижат за себе си.

"Проблемът не е в личната помощ. Защо не идете на село и да видите тази жена с 90 и повече процента увреждания, на легло, дали ѝ трябва личен асистент и Закон за личната помощ, или ѝ трябва друго. Хората, които имат нужда от чужда помощ, получават добавка за чужда помощ. Тя е мизерно ниска. Трябва да бъде удвоена, утроена не знам колко пъти, но от там трябва да се мине", коментира председателят на КНСБ.

По-рано Мая Манолова обяви, че ще подаде оставка като омбудсман, ако подготвеният от нея законопроект за личната помощ не бъде приет спешно от Народното събрание. Предложеният от нея проект обаче засега не получава  подкрепа от Националния съвет за интеграция на хора с увреждания, от национално представените организации на хората с увреждания, МФ, синдикатите и бизнеса. Причината е, че според тях законът не защитава интересите на всички хора с увреждания.