Сигналът в Софийска градска прокуратура (СГП), след който е образувано досъдебното производство за Института за Спешна помощ, е постъпил на 18 юни, добави тя, цитирана от БГНЕС. Той бил адресиран до главния прокурор от министъра на здравеопазването Десислава Атанасова и е бил придружен с доклад от административна проверка в "Пирогов".

От 1 май т.г. една минимална заплата е 290 лева., което означава, че нарушенията са за поне 40 600 лв.

"Второто обвинение е за безстопанственост, който случай също е особено тежък, а от безстопанствеността са произлезли значителни щети. Към момента държавното обвинение все още не може да посочи конкретни суми. Това ще го докаже разследването", заяви Арнаудова.

Прокурорът е образувал досъдебно производство срещу неизвестен извършител.
Говорителят на СГП уточни, че не са достатъчно данните, които сочат конкретно лице, извършило престъплението.
Това също ще се уточнява от разследването.

В доклада, който е приложен към сигнала на здравния министър, пише за финансови нарушения, а според прокурора са настъпили щети и са присвоени парични суми.
Законовият срок за приключването на досъдебното производство е 2 месеца, но той може да бъде удължаван.

От Института за Спешна помощ все още не коментират установените нарушения.
"Изпълнителният директор и ръководният състав на болницата имат нужда от технологично време за отстраняване на слабостите, след което са длъжни да информират принципала Министерство на здравеопазването.
Едва тогава бихме могли да коментираме резултатите от извършената проверка", пише в съобщението.

От болницата посочват още, че "би било несериозно и безотговорно да се неглижира труда на експертите, извършили проверката" вместо да бъде оползотворен за благото на лечебното заведение и най-вече за добрата лекарска практика.

До края на седмицата предстоят промени в Борда на директорите на "Пирогов", заяви вчера здравният министър Десислава Атанасова.

По-рано днес стана ясно, че "лице от престъпния свят" се оказало прието в болницата, без да знаят шефът на екип, началникът на отделението и началникът на клиниката.