Големите болници в страната застанаха зад "Пирогов" по развоя на отзвука от случая със смъртта на 15-годишната Даная, който предизвика протести. От организациите на университетските и областните болници у нас призовават атаката срещу ръководството на спешната болница да престане и твърдят, че е налице нова медийна кампания срещу "Пирогов".

"Внимателно следим поредните опити за целенасочено и режисирано разединение на нашето общество чрез противопоставянето на пациенти срещу лекари. Подетата нова медийна кампания срещу УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД - гр. София, и лично срещу нейния директор д-р Валентин Димитров, е недопустима и особено осъдителна. Тъжният изход от борбата, която колегите са водили по всички правила на медицината за живота на едно младо момиче, явно е подходящ повод за някого да нагнетява напрежение в обществото чрез властта на медиите", посочват в обща позиция от Асоциацията на университетските болници в България и Националното сдружение на областните болници за многопрофилно активно лечение.

"Настояваме цялата медийна война срещу УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" незабавно да се прекрати. И в най-добрите болници в света, за съжаление, въпреки всички положени усилия, пациенти умират. Има състояния, в които и най-способните лекари са безсилни. Възмутително е човешката трагедия да се използва по такъв очевидно неморален начин за каквито и да са задкулисни цели. Крайно време е представителите на средствата за масова информация да осъзнаят своята отговорност пред обществото за начина, по който отразяват събитията, за трибуната, предоставяна на всякакви организации, които не подлежат на отчет и контрол", се казва още в декларацията.

От болниците заявяват, че медиите са власт, която не трябва да се използва за уронване на престижа и доброто име на отделни хора, на институции, на цели съсловия. Злоупотребата с медийното влияние нанася непоправими вреди не толкова на конкретните лекари и лечебни заведения, а на пациентите, като подкопава доверието им в нас, следователно във възможността да им помогнем, смятат двете медицински организации.

Големите болници в страната призовават "незабавно да бъде прекратена порочната практика да се тиражират по този начин, чрез тенденциозни репортажи и коментари, всякакви подобни казуси".

"Евентуалните претенции на засегнати лица следва да се решават от компетентния съд по предвидения за това ред", казват от лечебните заведения.  

Скандалът около смъртта на 15-годишното момиче не стихва. Даная страдаше от тромбоцитопения - състояние, при което броят на кръвните клетки, участващи в кръвосъсирването, е силно занижен, почина в началото на май м.г. Тя бе приета в реанимацията на "Пирогов" с кръвоизлив и оток на мозъка, предизвикани заради заболяването й и след лек удар по главата. Въпреки извършената операция, Даная изпадна в мозъчна смърт.

Майката на Ани не се съгласи с резултата от първата проверка на МЗ, като обвини, че в доклада има неистини. Поиска втора проверка, след която Изпълнителната агенция "Медицински надзор" съобщи, че е открила нарушения в лечението на починалото 15-годишно момиче. Проверяващият екип е констатирал нарушение при предписването и отпускането на лекарствен продукт. Всички документи, получени от лечебните заведения в хода на извършване на първата проверка, са предоставени на сектор "Противодействие на корупцията в администрацията", отдел "Икономическа полиция" към Главна дирекция "Национална полиция".

Майката обвини спешната болница за смъртта на детето си и поиска оставката на ръководителя й. Тя не спира своя протест, подкрепяна от граждани, които настояват да се вземат мерки, за да не се повтори трагедията с момичето и при друго дете. След среща в МЗ стана ясно, че министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков е "предприел всички необходими законови стъпки за освобождаване на настоящия директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров".