Премиерът Кирил Петков каза, че има ясен режим от ЕС и Лавров е в списъка на хората, които не са допускани в ЕС. Петков бе помолен за коментар от журналисти по време на Националното сдружение на общините относно реакцията на руския външен министър Сергей Лавров, че е предателство това, че не сме допуснали неговия самолет през нашето въздушно пространство. 

Едновременно с това имаме ясни санкции за руските полети, посочи Петков. Така че България не прави нищо повече от това да спазва точните правила на ЕС, отбеляза министър-председателят. Няма оттук нататък да бъдем тези, които нелегално да пускаме нечии външни министри, само защото те си мислят, че имат правото. България ще следва правилата и ще бъде един партньор в ЕС, от когото не може да се очакват изненади, заяви българският премиер, заяви Петков. 

Министър-председателят коментира и други актуални теми.

За актуализацията на бюджета

По повод актуализацията на бюджета премиерът каза, че тя решава един базов проблем - че, въпреки че икономиката в последните четири месеца е с позитивен растеж, инфлацията застрашава хората с най-ниски доходи. Акцентът на актуализацията е да покрием точно тези хора, защото нашето обещание е никой да не е под линията на бедност, каза Петков. Ние искаме да си изпълним това обещание и това ни е първият приоритет, допълни той. По думите му работодателите знаят, че това, което сме обещали, ще го направим. Допълнителните средства, които се акумулират в енергийната система ще бъдат върнати обратно на бизнеса, увери министър-председателят.

За Битоля:

Кирил Петков изрази благодарност към властите на Република Северна Македония за бързата реакция по случая. Имаше абсолютно недопустими действия от страна на извършителя, който беше задържан днес, каза премиерът.

"Получих лично обаждане от Димитър Ковачевски. Той ми каза, че трябва да покажем, че ние наистина искаме да махнем всякакви отделни провокации и че заставаме твърдо срещу езика на омразата. Благодарих му за бързите действия", обясни Кирил Петков и допълни, че оттук нататък се надява за всеки такъв инцидент да има също такава бърза реакция и да сме сигурни, че няма малки групи хора да се опитват да развалят отношенията между страните ни.

По отношение на това, че френският президент Еманюел Макрон е изразил готовност да организира среща между София и Скопие за гаранции за изпълнението на договора за добросъседство, премиерът Петков каза, че Европа е започнала да разбира проблематиката и иска да помогне нашата ясна позиция да бъде защитена. Когато говорим за защита на българите в Република Северна Македония, трябва да има ясни и конкретни мерки за това, преди да се стигне до каквото и да е общо споразумение. Макрон се опитва да види дали ЕС може да бъде гарант за точно тези изисквания, които българската държава отдавна е поставила, заяви българският премиер.