"БСП не е убита", убеден е Румен Овчаров, но стабилизирането й като единствена алтернатива трябва да мине през смяна на ръководството и лидерката Корнелия Нинова на конгреса на партията през есента. Тезата си Овчаров защити в интервю по бТВ, след като преди седмица, по време на пленума на социалистите, призова соцлидерката да не се кандидатира за трети мандат на лидерския пост.

"Аз от три години говоря, че с Корнелия Нинова ние по-добри резултати няма да получим, защото БСП загуби доверието на избирателя. Това доверие не се възстановява, ей така, на инат, "аз искам да стоя", заяви Овчаров по бТВ.

По думите му "няма такъв ангел спасител", който да извади БСП от кризата, но "още една вътрешнопартийна касапница, като тази от 2020 г., наистина ще унищожи БСП, а тъжното е, че без БСП няма алтернатива", добави той.

"БСП не е убита, но трябва да тръгнем към консолидация - консолидация на партията, на левицата и на всички леви и патриотично мислещи", даде рецептата членът на Националния съвет на партията. По думите му сегашното ръководство трябва да осигури "управляем организиран преход към ново ръководство, а не вътрешнопаритйна касапница". На последния пленум обаче социалистите изключиха от партията още 30 социалисти.

Овчаров припомни, че под ръководството на Нинова на местните избори БСП е загубила 140 000 гласа, което е с 38% по-малко от преди, има 240 съветници по-малко и не е спечелила редица големи градове. Според него печелившата формула е по примера на София - кандидат, който да обединява и партийнна организация, която е единна. "Изборите в София показаха, че БСП тук има потенциал. Един читав човек, ляво ориентиран, свободно мислещ, подкрепен от единна структура", коментира той. Овчаров не каза кой да бъде новият лидер на БСП, но подчерта, че трябва да бъде обединяваща фигура.

Овчаров обвини още президента, че днес говори за алтернатива на политическия терен, а точно той е "човекът, който последователно убива тази алтернатива 4 години - БСП". "След втората си година последователно унищожаваше БСП", констатира Румен Овчаров.

В същото време коментира последните обвинения на лидера на ПГ на ДПС по адрес на президентството и евентуална корупция там. "Делян Пеевски да говори за борба с корупцията е оксиморон, абсурдно е", възмути се Овчаров.