"631 млн. лв. са вкарани за ремонт на 400 язовира у нас. Към днешна дата завършени са само 10". Това обяви в ефира на "Здравей, България" министърът на икономиката Кирил Петков. Той разказа подробно какво е установил, когато е посетил част от язовирите у нас.

"Отидох до "Пазар дере" и видях един празен, затревен водоем. За него бяха похарчени 2 млн. и 350 хил. лв. Следващата неделя посетих още два язовира. Видях същото нещо - празни язовири, които се водят завършени.

"Оказва се, че въпреки, че парите за тези водоеми са платени на 100 %, фирма "Монтажи" ги е предала на Държавна консолидационна компания, но тя от своя страна 6 месеца не ги е предала на Държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири". Докато това се случва, това държавно предприятие трябва непрекъснато да държи водоемите с  отворени вентили, защото се водят в ремонт", заяви Петков.

"Сблъскваме се с една ситуация, където държавата си е платила парите, но язовирите стоят празни, защото някой не е предал протокола от ДКК към предприятието, което трябва да ги обслужва. Това за мен е съчетание между некомпетентност и безстопанственост", уточни министърът на икономиката.

По думите му ДКК и "Автомагистрали" са създадени по един и същи начин като шапка, под която да не бъдат обявявани обществени поръчки, а министерството няма контрол върху изразходването на средствата от компаниите.

"В неделя имах 4 обаждания към Тихомир Димитров - шеф на "Монтажи", но той не отговори. Този тип шапки като ДКК са опасни. "Монтажи" е под тях. Той няма задължение да се отчита на министъра, а на ДКК. "Автомагистрали" и ДКК са шапки, които дават да се строи без обществени поръчки. Не мога да ги сменя хората в ДКК. ДКК е направено да не се управлява", каза министър Петков.

Той поискал в неделя да се чуе и с Ясен Спасов, който е на ДКК. Казал му, че ще му отговори писмено защо, когато тези язовири са платени, те не са пуснати.

Петков отказа да обяви имената на фирмите, в които според него има концентриран поток от средства за ремонт.

"Цените между различните язовири са много еднакви и много надпазарни. Шефът на "Монтажи" - Тихомир Димитров, е дал на 6-7 фирми всичките обекти. Над 82% от концентрацията на сключените договори е разпределена между тях. Не ги крием, а искаме да разберем какво точно са направили, за да не тръгнат те в един момент да съдят "Монтажи" и да кажат "Това е търговска тайна", обясни икономическият министър.

"Моята цел е не да показвам кой какво е направил или не е. Целта ми е от тук нататък нещата да заработят добре", категоричен бе Кирил Пет