Тази събота и неделя посетихме още 2 язовира - 3 от общо 10-те завършени. Язовир "Пазар дере", язовир "Злати войвода 3" и "Злати войвода 4". Tези язовири са празни, въпреки че са отчетени като завършени към 31 декември миналата година. Това заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков на брифинг за състоянието на язовирите в страната.

"На 31 януари тези три язовира са предадени от държавната фирма "Монтажи" към Държавната консолидационна компания. След като са предадени на Държавната консолидационна компания, още и към ден днешен не са предадени към държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири". Това означава, че въпреки че всички пари са платени, тези 3 язовира не са влезли още в експлоатация. По закон в момента те не могат да бъдат завирвани, в тях не може да има вода и не могат да се използват нито за поливане, нито за други цели", каза още Петков и добави:

"За мен това е безстопанственост, когато едни пари са похарчени, язовирите са изградени, но протоколите за предаване не са довършени".

В три от 10 язовира се натъквам на едно и също нещо, отбеляза служебният министър.

По думите му средствата за транспортните разходи са едни и същи, въпреки че става дума за различни области - Сливен и Ловеч.

1,16 лв. за превозване на земна маса на тон на километър, което е 5 пъти по-скъпо от пазарната цена, каза Петков и допълни: "всеки сключен договор с външна фирма трябва да минава през моята комисия за контрол, за да спестим пари на данъкоплатците".

Оттук нататък Министерството на икономиката ще поиска Държавната консолидационна компания да обясни защо 6 месеца не е предала тези язовири за експлоатация и защо цените са такива. Ще поискам и Агенцията за държавна финансова инспекция да направи проверка на ремонтите на трите язовира, каза Петков.

Той отхвърли обвиненията, че инспектираните язовири са били изпуснати дни преди да ги посети.

Петков обяви, че 2,350 млн. лева струва ремонтът на "Пазар дере", 1,913 млн. на водоема "Злати войвода 3" и "Злати войвода 4" - 547 000 лв.

"Така и така тези пари обаче вече са дадени. По-важното за мен е тези язовири да влязат в експлоатация", отбеляза той.

Дни по-рано служебният министър на икономиката информира за част от резултатите от проверката за дейността на Държавната консолидационна компания в 6-минутно видео, публикувано в Youtube канала на министерството.

язовир "Пазар дере"

Снимка: БТА

Във видеото е показана и проверка след ремонт на язовир "Пазар дере" до Ловеч, където след ремонта за повече от 2 млн. лв. в ролята на съоръжение, според министър Петков, е влязла и пластмасова бутилка от безаколкохолна напитка:

"Единственото, което този язовир за 2 350 000 лв. е успял да запази, е тази локва. Виждаме, че има и съоръжение, което измерва дълбочината на локвата. Забелязваме едно съоръжение с бутилка Coca-Cola кола на него, което е свързано електрически. Не знам, дали като технология, бутилката от Coca-Cola е най-добрият начин за този тип съоръжения, но очевадно е за мен, че когато държавата похарчи 2 300 000 лв. се надявам съоръженията да изглеждат по-добре от това", допълни Петков.

язовир "Пазар дере"

Снимка: БТА

От ГЕРБ отговориха на обвиненията на служебния министър - язовирът "Пазар дере" бил умишлено източен, защото допреди няколко дни не бил "локва".

язовир "Пазар дере"

Снимка: БТА

Лъчезар Борисов, който също отиде край язовира, обясни, че на обекта е монтирана контролно-измервателна система, която да следи в реално време нивото на водата. Затова той заяви, че разполага с графики, според които на 31 май язовирът е бил пълен.

Върховна касационна прокуратура се самосезира във връзка с информацията, представена от министър Кирил Петков. В случай, че в хода на проверката бъдат открити данни за извършени престъпления, те ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура.