Днешният брифинг се базира върху принципите почтеност, прозрачност и прфесионалзииъм. Това не се вижда в работата на служебното правителство. Това заяви бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов на извънреден брифинг на партия ГЕРБ. По думите му обществото е подведено, че има нарушения при стопанисването на язовири.

"Тези дни въпросът по отношение на язовир "Пазар дере" е доста актуален. Той всъщност е риторичен, защото е ясно, че язовирът е изпуснат, което е видно и от думите на директора на Държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири". Вчера той каза, че язовирът е бил пълен преди дни и се работи според нормативната база. Тъй като съоръжението още е в ремонт, язовирът се изпразва периодично до кота мъртъв обем", каза бившият икономически министър. Той беше категоричен, че съоръженията са в пълна изправност.

"Тези, които Кирил Петков определи като неработещи, са ремонтирани - и стените, и съоръженията са в изрядно състояние", каза той.

Борисов отбеляза, че язовирите за ремонт в страната общо са 416.

Относно завишените пазарни цени, бившият министър на икономиката обясни, че изнесената цифра за цената на бетона не включвала труда, превозването и цялостното изпълнение на проектите.

"Цената на бетона не е над 200 лева на кубичен метър, а е 95 лева. Явно колегите използват общата сума, включваща абсолютно всички дейности и най-вероятно изпускат часовата ставка, доставност складови разходи, фактът, че бетонът дори на 90-95 лв. има хидроустойчивост и др. характеристики. Обръщам внимание, че това се осъществява и с механизация. Механизацията на една бетон помпа на машинна смяна струва 195 лв.", посочи Лъчезар Борисов.

"По-рано днес беше спомената и цената на транспорта. Беше цитирана цена на тон/км. Такава цена няма. Цената, която е използвана, включва доставка и полагане на трошен камък до 40 км, като в нея е включен както транспортът, така и стойността на камъка, а не само транспорта", каза още бившият икономически министър.

"Силно съм притеснен за икономическата среда в България. Наблюдавам един процес на изчегъртване - на първо място изчегъртване на антикризисните мерки които бяха безвъзмездни и бяха насочени към бизнеса. На следващо място изчегъртване на плана за възстановяване. Опасяваме се, че ще започне и изчегъртване на живота и здравето на хората", подчерта той.

По рано днес на брифинг служебният министър на икономиката Кирил Петков заяви, че ще поиска обяснение от Държавната консолидационна компания защо 6 месеца не е предала на Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовирите три язовира, които "Монтажи" е предала на ДКК и те все още не са влезли в експлоатация. Той ще поиска и АДФИ да направи проверка на трите съоръжения във връзка със завишените цени на ремонтите на язовирите, които се намират край Ловеч и Сливен.

На брифинга беше още обяснено, че ГЕРБ се притеснява от отношенията, развиващи се между екипите на служебния министър на икономиката и този на финансите, които можели да повлияят на безпристрастността и обективността при извършваните проверки.

"Да не се окаже, че това ще е по-скоро проверка от семейна бизнес група, която няма да проверява качествено дейността на ДКК, а по-скоро ще се занимава да замита следите от предни нарушения, извършени от същите тези хора. Затова за нас е важно екипите на тези министри да вземат бързо мерки, за да гарантират пред обществото честността на проверките и да отговорят тези свързани лица как проверяват сами себе си", посочват от ГЕРБ.