Ръководителят на Делегацията на българските социалисти Петър Витанов няма да е кандидат за евродепутат в следващия Европейски парламент, съобщи самият той пред медиите в Страсбург.

"Няма да участвам в предизборната кампания. Водил съм разговори с много хора и партии, но прецених, че в момента не бих искал да се ангажирам", обясни той.

И изреди, че има приятели и в "Солидарна България" при Ваня Григорова, и в "Левицата", както и в БСП, но към момента не иска да се ангажира с никоя формация.

"Имам много съмишленици в "Солидарна България", симпатизирам на Ваня Григорова. Имам и много приятели в "Левицата", които ще се кандидатират. В БСП също имам много другари. Трудно е в този момент за хора като мен, които помнят времето, когато лявото беше единно и консолидирано, да гледат как то се разпилява и разделя", коментира Петър Витанов. "Оставам верен на принципите и разбиранията си. Те винаги са били леви", добави той. 

Витанов се надява левите партии в България да успеят да се обединят.

"Това, което се случва в момента в България, има разрушителен, унищожителен имидж и ще има трайни, тежки негативни последици - репутационни, политически и икономически", прогнозира евродепутатът.

Евродепутатът призна още, че номинацията на Елена Йончева от ДПС е била изненада за него.

"Уважавам Елена и решението ѝ. Ако питате дали аз бих го взел, не бих го взел".

Витанов беше определен от Eumatrix за най-влиятелния български евродепутат, а днес получи признание и за най-активен представител от България в класацията "Лидери в здравната политика" (Health Policy leaders 2024), която измерва влиянието при формирането на политики в ЕС в областта на здравеопазването.

"Радвам се на тази висока оценка, защото здравеопазването е ключова част от живота на българите и това, което приемаме днес в Европейския парламент, ще стане част от ежедневието ни след няколко години", коментира Витанов.

По повод критиките на ръководството на БСП, че не е отчел дейността си, социалистът уточни, че отчетът му е  от няколко десетки страници и е представен на партията.

"Смея да твърдя, че съм един от активните депутати. Удовлетворен съм от нещата, които съм свършил. Но най-важното - не съм отстъпил на йота от принципите си, от разбиранията си и от тези на българските леви хора, които са ме избрали. Затова искам да им благодаря за възможността", каза още Петър Витанов.