Петър Витанов е един от 14-те социалисти, делегати на конгреса на партията, които бяха изключени спонтанно в събота по решение на ръководството. Самият той признава, че от известно време е очаквал за себе си подобна мярка, тъй като не иска оставката на Корнелия Нинова за първи път по време на конгреса. А внезапното решение на форума отдава на "реваншистка реакция" заради напускането на залата от над 200 социалисти след отказа в дневния ред да влезе точката за прекратяването на мандата на лидерката.

"Отдавам го на емоционалното състояние на председателя на партията. Защото, когато тя тръгна да чете, съвсем спонтанно, без някой да го е дирижирал предварително, половината зала напусна", коментира евродепутатът, който остава в групата на ПЕС.

Заедно с останалите изгонени от партията подготвя съдебен иск за "бутафорното изключване".

"Това е приумица, прищявка на един фашизиран ръководител и на група идолопоклонници около нея. За съжаление, ни доведоха дотам, че да разцепят партията. Самото изключване не е правно мотивирано. Мотивите му са абсурдни", категоричен е Петър Витанов.

- Вие сте един от изключените. Защо бяхте изгонени от партията, какъв беше поводът, извън изреждането на няколко текста от устава?

- Единствената причина е, че изразяваме несъгласие с линията на ръководството и че си позволяваме да ги критикуваме публично. Повод се търсеше. Индикации за това беше Националният съвет на БСП един ден по-рано, на който се направи предложение да бъдем изключени пак 15 души. Мисля, че аз бях единственият и в двата списъка. От известно време очаквах, че към мен ще се подходи по този начин.

- Вярно ли е, че списъкът на 13-те е бил изготвен по снимката, на която всички вие сте се качили на сцената след искането да се прекрати мандатът на председателя Корнелия Нинова?

- Доколкото чувам, по снимка сме изключвани, но селективно - не всички, които са били на сцената, са изключени. Например, там имаше кметове и зам.-кметове, и хора на други длъжности, които не са били изключени, най-вероятно, за да не си създават допълнителни проблеми ръководството. Така че, беше чисто селективно. А най-тъжното е, че сред изключените има трима преподаватели в университета и двама професори, хора от академичните среди, дали толкова много за БСП. И такива, които са млади хора, на които им прекършват всяка мотивация и желание за развитие в партията, хора с огромен потенциал.

- Ще обжалвате ли изключването като противоуставно?

- Да, естествено, че го обжалваме. Подготвяме иск. Изключването е бутафорно. Това е приумица, прищявка на един фашизиран ръководител и на група идолопоклонници около нея. За съжаление, ни доведоха дотам, че да разцепят партията. Самото изключване не е правно мотивирано. Мотивите му са абсурдни - за какво?! За това, че сме искали оставка ли? За това, че сме си позволили да критикуваме? Връщаме се в най-черните времена на диктатурата, когато само да си помислиш нещо различно, и могат да те санкционират. Хубаво е, че няма инструментариум, който да ни наложи още по-тежко наказание.

- Очаквахте ли това още на конгреса, а не на последващ пленум, както беше първоначалното предложение в залата?

- Отдавам го на емоционалното състояние на председателя на партията. Защото, когато тя тръгна да чете, съвсем спонтанно, без някой да го е дирижирал предварително, половината зала напусна. След това започнаха да скандират "оставка". Не знам що за гьонсурат си да продължиш да работиш в тази атмосфера. И очевидно се търсеше реваншистка реакция.

- Вие сте евродепутат, но вече не представлявате официално БСП, оставате ли си в групата на ПЕС?

- Ама разбира се, че оставам в Групата на социалистите и демократите. Те изповядват нашите принципи, нашите възгледи и разбирания. Въобще не се притеснявам, че засега не съм част от БСП като изключен. Направо създаваме задгранично бюро на БСП в изгнание и чакаме да си тръгнат.

- Сред изгонените има и много млади хора, а БСП винаги е поставяла акцента на необходимостта от подмладяване.

- Там има момичета, чиито родители са посветили живота си на каузата БСП. Петя Михалевска - дъщеря на Димчо Михалевски, там е Анна - дъщеря на Георги Пирински. Хора, чиито морални качества са безупречни, отдадени на каузата БСП. Хора, които са с поколения обвързани с БСП. Там има общински съветници от София, въпреки че са младежи, имат по 15-годишен стаж в партията. Все хора с огромен потенциал, които нямат нищо общо с обвиненията на Корнелия Нинова, че, видиш ли, били клиентелисти. Или били от някаква клика на вечни депутати. Тези несъстоятелни шикалки са абсолютно неприложими за хората, които изгониха. Още повече - двама професори, трима преподаватели в университета. Такова нещо не е правено от времето на Вълко Червенков, допускам. Когато не можеш да надскочиш собственото си тесногръдие и его, стигаш дотам. Изгони 15-20, а сега ще си подадат оставката още много повече социалисти, а много, много повече пък няма изобщо да бъдат мотивирани да работят за изборите. От това резултатът ни няма да се повиши. Проблемът на партията не се казва Петър Витанов. Има едно ръководство, което трябва да носи отговорност за срива на партията и за каскадата от все по-тежки провали. Но ако искат универсалният виновник да са изключените, няма проблем.

- Ангел Найденов вече обяви, че напуска БСП, идват заявки и от други бивши депутати, ще има ли вълна от хвърлили партийната книжка?

- Много хора са огорчени. БСП наистина беше демократична партия. Дори в най-трудното време. Бяхме прогресивна партия, която защитава тези, които са онеправдани, които са бедни, тези, които са различни и които са от малцинства. Ние с това сме се славили. Знаете ли вчера как премина конгресът и какви са трите неща, които аз запомних от конгреса. Първото е как ще борим "джендър идеологията" - що за правен термин е това? Какво точно ще борим? Това е някаква популистка, хомофобска теза, с която се опитваме да бъдем популярни. Никой не знае що е то "джендър идеология". Второто решение е как трябва да подкрепим подписката на "Възраждане" срещу еврото. И третото - да защитим този, който е наказан от "Магнитски". Е, вярно ли?

- А резолюцията за прекратяване на срива на БСП, която внесоха ваши съпартийци, изобщо не беше раздадена на делегатите, камо ли обсъдена.

- Нищо извън предварително залегналия дневен ред в съзнанието на председателя не може да бъде подложено нито на гласуване, нито дори обсъдено. Тя си има един ликвидационен план, който си го следва плътно.

- И все пак - ще опитате да си върнете партията, или нова лява трябва да се учреди?

- Бих искал първо да се извиня на всички социалисти. Една част от тях наистина са объркани. Да, ние получаваме изключителна подкрепа вътре в партията, но и извън нея. Искам да кажа на тези социалисти, които остават, да не губят кураж, да не се подвеждат по хомофобията, по популизма, по пъплещия фашизъм в нашите редици. Ще дойдат по-добри времена за нашата партия. Не ни е самоцел участие в някакви партии или проекти. Ние сме генерационно обвързани с Българска социалистическа партия. Не може един ликвидатор, първо поколение, да изключи трето поколение социалист. Не става, не е тя тази, която може да го направи.