Трябва да победим статуквото в България, за да участваме активно в европейските процеси, каза ръководителят на Делегацията на българските социалисти Петър Витанов по време на дискусията "Цената на личния преход - зелен, дигитален, демографски".

"Когато говорим за преход, обикновено разбираме процес с начало и край, който води от едно състояние в друго. В България преходът се оказа хроничен - живеем го вече 35 години. И докато го живеем все повече се разделяме - на малцинство от печеливши и мнозинство от губещи. Победителите печелят все повече власт, а губещите продължават да плащат цената. Резултатите ги виждаме в новините. Там са Мис Силикон, Нотариусът и Еврото. И ограбените старци в селата и "ало" измамниците, на които хората хвърлят през балкона спестяванията си", заяви евродепутатът.

"И на този фон - Сглобка. Българското правителство в една уж демократична и уж европейска държава. Консилиум между доскорошни врагове, които днес са се събрали около трапезата, за да делят облаги, без изобщо да се интересуват от прогресивните решения", каза Витанов.

Витанов попита: "А къде е лявото, чиято основна цел е да направи обикновените хора по-малко губещи?"

"Няма го, стои някъде в ъгъла с лидер, който не е особено загрижен от разпарчетосването на държавата", констатира той, визирайки БСП и Корнелия Нинова.

Ръководителят на делегацията на българските социалисти в ЕП отбеляза, че страната ни е на последното място в ЕС по размер на БВП на глава от населението. Средната годишна заплата е едва 10 345 евро, като за сравнение той посочи, че при останалите страни от ЕС сумата е 33 630 евро. България е и на второ място в ЕС по дял на лицата в риск от бедност и социално изключване - 32,2 % при 21,6 % за ЕС. Първи сме в ЕС и по неравенства в доходите.

Имаме и регионални неравенства, които водят след себе си социални, икономически и демографски дисбаланси във всички области в страната с изключение на столицата, която дава цели 43 % от БВП на страната, посочи Витанов.

"На този фон ние говорим за зелен и дигитален преход. Зелената сделка у нас буди недоверие. Изследванията показват, че българите все още не знаят за какво става въпрос, въпреки че са разтревожени от климатичните промени. И няма как да не са - не е нужно да си нобелов лауреат, за да видиш, че не е нормално през февруари температурите да са 20 градуса", каза Витанов.

Снимка: Dir.bg

"Но в съзнанието на нашите сънародници Зелената сделка е свързана със скандали за саниране и няколко ветро или соларни парка за олигарсите. Те не виждат възможността за себе си през тази трансформация. Напротив, страхуват се, че ще живеят на студено и ще им е скъпо. И не трябва да им се сърдим, защото 2/3 от населението не мисли какво ще се случи в следващите 100 години, а как ще изкарат до заплата", констатира евродепутатът от ПЕС.

По думите му дигиталната трансформация се случва, но не за всички, а дигитализацията от своя страна също задълбочава неравенствата. Причината са огромните различия в достъпа до съвременни технологии и използването им. Затова личният преход е и обществен - не можем да го спрем, но можем да го насочим, заключи Петър Витанов.