Пентагонът ще изтегли оставащите 900 войници на активна служба, изпратени в американската столица Вашингтон, за да могат да реагират в случай на граждански вълнения, и се очаква те да започнат да се връщат в базите си, съобщи американски високопоставен представител, цитиран от Ройтерс.

Източникът, пожелал анонимност, каза, че заповедта е била подписана от министъра на отбраната Марк Еспър и войниците ще се върнат във Форт Браг в щата Северна Каролина и във Форт Дръм в щата Ню Йорк.

Докато войниците бяха в региона на столицата, те не бяха разположени в самия град, а бяха в режим на готовност, в случай на нужда.

По-рано днес кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър поиска от Доналд Тръмп да изтегли войниците.

"Демонстрациите бяха мирни и миналата нощ полицията не извърши никакви арести", писа г-жа Баузър в писмо до американския президент. "Така че настоятелно искам да изтеглите всички федерални и военни сили, изпратени като подкрепление във Вашингтон". Местната полиция, казва Баузър, "е добре екипирана, за да се справи с големите демонстрации и с дейностите, свързани с първата поправка" на конституцията на САЩ, която гарантира правото на демонстрация. Кметът на Вашингтон Баузър осъди също патрулирането по улиците на града на войници в униформи без отличителни знаци.

Американското правителство разположи значителни федерални и военни сили, за да отблъсне стотици демонстранти, които всеки ден протестират срещу полицейското насилие след смъртта на 46-годишния афроамериканец Джордж Флойд на 25 май при полицейски арест в Минеаполис. В неделя вечерта на митинг до Белия дом имаше множество инциденти. Пострада и емблематична църква в съседство.

Президентът Тръмп прибягна до разполагане на допълнителните сили, тъй като смята, че властите трябва да поемат контрол над изстъпленията. От няколко дни тези подкрепления разшириха защитната зона около Белия дом по няколко улици, нарушавайки разпоредба на кметството.