Заложеното в законопроекта увеличение на минималния осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводители от 300 лв. на 330 лв. от 1 януари 2016 г. не бе одобрено от народните представители, които гласуваха с 64 „за”, 10 – „против” и 15 – „въздържал се”.

В подкрепа на предложеното от МФ предложение се изказа Димитър Байрактаров от ПФ. Според него не е коректно данъкоплатците да плащат по-ниските вноски на фермерите. Според Светлана Бъчварова от БСП обаче приходите на земеделците не позволяват подобно увеличение на вноските.

Парламентът прие на второ четене бюджета на ДОО за 2016 г. Очаква се приходите в НОИ да са 4.97 млрд. лв., а държавата ще добави още близо толкова.
Не бяха приети предложенията на опозицията за залагане на повече приходи за следващата година, които да са за увеличаване на социалните плащания.

Депутатите оставиха размера на обезщетение за безработица в размера от 7,20 лв. на ден. От ПГ на БСП лява България предложиха увеличение на осигурителните вноски за Фонд „Безработица“ на 2%, което мнозинството отхвърли. Според БСП с увеличението на вноската ще бъде намален дефицитът във Фонд „Безработица“.

Корнелия Нинова заяви, че безработните получават минимално обезщетение и предлаганото увеличение е съгласно изследване на Международната организация на труда. Корнелия Нинова настоя обезщетението за безработица да бъде 12 лв. на ден.

Д-р Хасан Адемов изтъкна, че за да балансираме бюджета на ДОО трябва да увеличим осигурителната вноска с още толкова, тъй като фонд „Безработица“ е само един от фондовете, съставящи ДОО.

Радан Кънев, съпредседател на РБ изтъкна, че едно малко увеличение на това плащане е полезно, тъй като 7,20 лв. е под всякакъв екзистенциален минимум. Той коментира, че както майчинството се дотира от другите фондове на ДОО, така и безработицата е дотирана . По думите му, хората които получават 7,20 лв. нямат осигурителен принос и тези обезщетения имат характер на социално осигуряване, с което по думите му допълнително се натоварват работещите хора.

Консолидираният бюджет на ДОО за 2016 година по приходите и трансферите е на обща сума 10 048 408 400 лв., като приходите от осигурителни вноски са планирани в размер на 4 971 506 300 лева. Получените допълнителни трансфери от бюджета за покриване на недостига на средства са 4 719 248 400 лева.

Планираните разходи и трансфери за 2016 г. са общо 10 046 319 400 лв., от които за пенсии са предвидени общо 8 740 004 100 лв., а за социални помощи и обезщетения - 1 223 456 500 лева. За програми, дейности и служби по социалното осигуряване, подпомагане и заетостта са заложени 75 630 500 лева.

Корнелия Нинова от "БСП лява България" отбеляза, че планираните в бюджета приходи са с около 260 млн. лева повече в сравнение с 2015 г., но те все пак са занижени. Увеличава се минималната работна заплата от 380 на 420 лева, но това не е предвидено в приходната част, отбеляза тя. Нинова посочи, че се предвиждат ръст на БВП с 2 процента и 10 хиляди нови наети лица, които би трябвало да внасят повече осигуровки.

Според БСП повече приходи в бюджета могат да влязат от увеличение на максималния осигурителен праг, вместо на минималните осигурителни прагове. Нинова добави, че бюджета могат да влязат допълнителни 330 млн. лева при повишаване на вноската за фонд "Безработица" от 1 на 2 процента.

От ДПС поискаха увеличение на приходите със 140 млн. лева. Аргументите са подплатени със становища на работодатели и синдикати, отбеляза Хасан Адемов. Подценяването на приходите не позволява размразяване на социалните плащания, което е големият проблем, посочи той. Очевидно е, че бюджетът на ДОО при тези политики генерира най-голям дефицит - 4,7 млрд. лв. общо. Планираният дефицит за 2016 г. е с 9 млн. повече от планирания за тази година, добави Хасан Адемов.

От БСП отбелязаха отсъствието на изказвания от управляващите по време на дебатите по бюджета на ДОО. Явно ще ударим дъното на парламентаризма, защото явно никой от мнозинството няма да вземе думата по бюджета, коментира Корнелия Нинова. Да дойде поне министърът на труда и социалната политика, призова тя. В отговор председателят на Народното събрание Цецка Цачева обясни, че вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин е в Брюксел и отбеляза, че понякога мълчанието е по-силна защита.

Мариана Тодорова от АБВ също защити министър Калфин. Днес тук депутатите решаваме, министърът няма отношение, може би си търсите повод отново да напуснете залата, обърна се тя към левицата.

Румен Гечев отбеляза, че няма нито един представител на правителството и нито едно изказване от представител на управляващите.

"Да поканим поне чистачката на г-н премиера, за да не се срамуваме", предложи той.