Кристиан Вигенин прозря интрига в твърденията на ДПС за тайни договорки между БСП и ГЕРБ. 

"Омръзна ми от интригите на ДПС, вчера се опитаха да внушават за сделки между БСП и ГЕРБ, а ние направихме открито предложението." Така социалистът коментира пред бTV изказването на Мустафа Карадайъ, че двете партии са се договорили да увеличат партийната субсидия. 

Снощи народните представители гласуваха парите от 1 лв. да станат 8 лв. за действителен глас. 

"Не сме правили никакви договорки, в нито един момент не сме променяли нашата позиция или сме водили задкулисни сделки. Те (б.р. ДПС) твърдяха, че ГЕРБ няма да влязат в зала, за да мине нашето предложение - нищо подобно, даже разиграваха циркове с поименна проверка", коментира Вигенин.

По думите му държавната субсидия е важна за партиите, защото се елиминира рискът от зависимост от олигархични кръгове. Депутатът допълни, че промяната е гласувана, защото БСП са успели да защитят необходимостта от по-голяма сума.

"За да има функционираща демокрация е необходимо опозицията да може да работи нормално, а управляващите да не бъдат зависими от обръчи от фирми, каквото щеше да се случи, ако не бяхме решили сега този въпрос", каза Вигенин.

Социалистът заяви, че след Коледните празници БСП ще инициира разговори за промяна в Закона за политическите партии, за да бъде забранено финансирането от юридически лица. Народният представител посочи, че референдумът, в който народът изрази желание за намаляване на партийната субсидия - не е бил категоричен.

"Когато забраниш държавните субсидии, парите трябва да дойдат от някъде. Бизнесът има свои интереси, които често противоречат на интересите на гражданите. Наша отговорност е да спрем такъв тип развитие на българската политическа система, дори да бъдем обвинявани, че на гърба на народа - партията функционира", заяви депутатът.

Кристиан Вигенин коментира изказването на руския президент Владимир Путин, че България бави изграждането на газови проект "Турски поток". Според него искрите по темата не са в интерес на двустранните отношения между София и Москва.

Междувременно евродепутатът и зам.-председател на ВМРО видя наказателен ход срещу БСП от страна на ГЕРБ.

"Това е моето впечатление и съвсем очевидно има някакво съгласие и консенсус да бъде възстановено донякъде финансирането от държавния бюджет", заяви по bTV той.

Джамбазки коментира думите на председателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, че коалиционните партньори са искали да се определи субсидия, иначе няма да гласуват бюджета:

"Това, което казва Дариткова, ми звучи като оправдание. Ако ГЕРБ не са искали да гласуват такова нещо, нямаше да го гласуват. Така, че въпросът е към тях. Това са твърдения един каза, другият каза, третият каза. Не може голямата политическа партия, тази, която твърди, че носи отговорност за управлението да дава такива обяснения за гласуването си в зала. Тук трябва да се казват нещата честно и не да се крият и да се опитват да се оправдаят по някакъв начин. Честността е най-добрата политика", заяви в ефир той.