Първият хеликоптер произведен за системата HEMS в България, извършва в момента тестов полет. Това обяви в профила си във Facebook транспортният министър Георги Гвоздейков. 

До 15 декември комисия ще приеме хеликоптера, след което предстои боядисването му в зададените цветове. Организацията по прелитането от Италия до България ще се осъществи в средата на януари 2024 година, посочва министърът. 

Снимка: Официален Facebook профил на Георги Гвоздейков

По думите му дейността по лицензирането на авиационния оператор също е в напредък.

Все по близо сме до реализирането на този значим проект за България, подчертава Гвоздейков на финала на поста си в социалната мрежа.

Снимка: Официален Facebook профил на Георги Гвоздейков

в края на ноември Министерският съвет прие постановление за одобряване на допълнителни средства по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2023 г. в размер на 3 148 230 лв. С тях ще бъде предоставен трансфер за дофинансиране на сключения договор за доставка на хеликоптери по инвестиция С l2.I4 "Изграждане на система за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха", част от националния План за възстановяване и устойчивост.

По-рано - в края на септември, Димчо Добрев, изпълнителен директор на "България Хели Мед Сървиз", съобщи, че първият хеликоптер за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха ще може да носи дежурства от края на януари догодина от Летище София.

Вторият хеликоптер трябва да пристигне до 30 юни в Долна Митрополия и с него също да започнат дежурства.

Вече е започнал процесът и по изграждане на болнични вертолетни площадки, така че в съответния периметър на действие на хеликоптера пациентът или пострадалият да бъде приет в болница, която да му окаже адекватно лечение, каза Добрев.

Министър Гвоздейков пък съобщи още, че страната ни търси възможност да увеличи планираната бройка хеликоптери от шест на осем.