"Това, че Слави Трифонов няма да се кандидатира за депутат на извънредните избори също е знак, че може би след тях ще има правителство, очаква се да има парламент, още повече, че и преди два месеца хората искаха правителство, така че ако и след тези предсрочни избори им се сервират нови, мисля, че стомната на третия път ще се счупи", това заяви пред БНР политологът Първан Симеонов от "Галъп" за преподредените листи на "Има такъв народ", в които няма да участва лидерът, както и за промените при другите партии.

Коментарът му идва и след вчерашния призив на президента Румен Радев политическите формации да не се "нападат необмислено", защото пак ще се срещнат в парламента и този път категорично трябва да съставят редовен кабинет.

"Затова явно политиците разчитат сигнала и готвят правителство. А какво направи миналият парламент - той разчисти пътя за партиите на протеста за по-добри изборни резултати, защото те промениха изборните правила, така както на тях им се струва, че ще им е по-удобно", каза още Симеонов.

Според него Слави Трифонов не би следвало да се насочи към кандидатиране за президент или за премиер (вчера той заяви, че може да носи отговорност от друга институция - б.р.). А неговото оттегляне от депутатската листа е ход, който създава рискове: 

"Защото при патриотичните партии, чиито лидери се оттеглят от листите, това е освежаване, а при Слави Трифонов оттеглянето е ход, който е рисков, този ход не дава, а отнема шансове. Според мен Слави се оттегли, защото той държи на процедурата и ако не може всеки ден да ходи в парламента, очевидно му се струва нечестно", поясни социологът.

"А иначе очаквам ДПС да има по-добър изборен резултат на идващите избори, когато г-н Пеевски изпада в немилост, ДПС ще трябва да търси гръб от другаде и ми се струва, че идеално го намира в текущото ръководство в Анкара", добави той по повод визитата в Турция на делегация, водена от лидера на партията Мустафа Карадайъ, след като отпадна и изискването за ограничение на изборните секции в чужбина.

По думите на Симеонов разкритията по закона "Магнитски" с наложените санкции на българи, ще повлияят повече на изборните резултати на ГЕРБ, не толкова на ДПС.

Според експерта от "Галъп" служебното правителство категорично не е просто служебно правителство, а прототип за възможно следващо управление на страната, даже персонално може да остане същото, което ще се хареса от обществото.

"Иначе има слаби места на това правителство, това са няколко министри, които сякаш дълго време са чакали да натрият носа на другите и се увличат и правят някои грешки. Но пък народът не е чак толкова революционно настроен. Хората например ще се питат защо трябваше да се пенсионира проф. Тодор Кантарджиев...?", каза още Първан Симеонов.