Президентът Румен Радев отправи призив към партиите да не се нападат необмислено, защото след тези избори вече трябва да бъде съставено редовно правителство.

"На политическите партии ще повторя предишните си призиви - да бъдат много внимателни, да търсят обединение около ценности, около приоритети, да не бързат да се нападат необмислено един друг, защото след това ще се срещнат в парламента и ще бъдат изправени пред най-трудната и важна задача за България - да съставят правителство. България трябва да има правителство след тези избори. Категорично. Затова нека винаги, когато партиите вземат отношение една спрямо друга, да мислят през тази призма как като влязат в парламента ще правят правителство заедно. Как ще се обединят около тези най-важни за страната приоритети. Пожелавам успех и една открита и разумна кампания", заяви държавният глава пред журналисти в Пловдив, където посети Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника.

"Вярвам че въпреки тежкото наследство и заварените договорки, ЦИК и служебното правителство ще положат всички усилия, така че да се гарантира машинният вот на предстоящите избори. Възвръщането на доверието в изборния процес е основната задача. Вярвам, че ще се предприемат всички необходими стъпки то да се възвърне и да имаме честни, прозрачни и свободни избори", допълни той.

Попитан какви са очакванията му от Съвета по сигурност при служебния премиер Стефан Янев, президентът отговори: "Голяма част от тези анализи, които се правят и решенията, които се взимат, са именно в посоката към основната задача на това правителство - честни, свободни и прозрачни избори. Мисля, че ще има мерки в тази посока.

Президентът коментира и санкциите, наложени от САЩ.

"Това е прецедент за ЕС. Виждате, че 10 години уж вървяхме към европейско развитие, а се озовахме редом с Уганда, Судан, Саудитска Арабия. Служебното правителство е длъжно да предприеме мерки, които да минимизират риска за държавните институции, за българските граждани във финансово отношение", каза още Радев.

Междувременно Радев даде интервю за ученическата медия на гимназията в Пловдив. В него той разказа как, когато бил ученик в 3 клас, се запалил по летенето от книжка с картинки.

Снимка: БТА

"Тази професия е много привлекателна, много рискова, в нея човек работи, натоварвайки се максимално и физически, и психически, преодолявайки себе си, носи огромно удовлетворение", обясни държавният глава.

Кандидатирал се за президент, защото смята, че трябва да продължи да служи на хората.

"Този пример трябва да се следва и от политиците", допълни Радев и уточни, че все още не се е пенсионирал, макар че има право.

Снимка: БТА