От ПП-ДБ ще предложат Никола Минчев за ротационен председател на парламента, казаха на влизане в НС Николай Денков и Атанас Атанасов. Това обаче може да се очаква едва след три месеца, ако сега за такъв срок бъде избран Росен Желязков и ако животът на 49-ото НС продължи по-дълго.

Съпартиецът на Денков - Андрей Гюров, заяви, че все още не са излъчили номинация за председател на правната комисия.

"Продължаваме промяната-Демократична България" все още няма номинация за председател на парламентарната комисия по правни въпроси", заяви Андрей Гюров от ПП пред БНТ.

"След като бъде обсъдена, ще я обявим. Нека да започнем с избор на председател, за да се отпуши работата на парламента", каза той.

"Въпросът за правителство е към първата политическа сила. След като им бъде връчен първия мандат, питайте Бойко Борисов какво ще прави. Ако той не успее за втори път да състави правителство, тогава ще питате нас", коментира Атанас Атанасов, след като потвърди за Никола Минчев.

Десислава Атанасова от ГЕРБ пък потвърди за това, че предстои лидерската среща между ГЕРБ и ПП-ДБ, вероятно, според нея, това ще стане по време на консултациите при президента и процедурата по връчване на мандатите.

"Най-естествено е всички политически сили, които получат мандат за съставяне на правителство, да опитат да направят правителство", каза още Атанасова.

"Както и вчера заявихме, имаме намерение да търси по-големи мнозинства, защото за сериозна правосъдна реформа е необходима промяна в Конституцията", добави Атанасова и уточни, че днес ще се състои срещата на ГЕРБ с "Възраждане".

ДПС, БСП, "Възраждане" и ИТН пък не прегърнаха особено въодушевено договорката за "ротационен председател" на парламента, за която постигнаха "джентълменското споразумение" ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. На влизане в парламента преди гласуването за кандидатурата на Росен Желязков само социалистите и "Възраждане" бяха категорични, че няма да подкрепят избора, докато от ДПС отговориха, че групата ще се събира да решава преди това.

Снимка: БТА

От ИТН пък от самото начало говорят, че първата по големина парламентарна сила е в правото си да излъчи парламентарния шеф. Вероятно затова и на влизане в НС Тошко Йорданов беше повече от лаконичен с репликата: "Ние сме ясни".

От ДПС не издадоха дали ще подкрепят предложението на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за парламентарен председател да бъде избран Росен Желязков. Представители на ръководството коментираха пред медиите на влизане в НС, че групата се събира и ще вземе решение.

От движението обаче поощриха започналия диалог между първите и вторите на изборите.

"Нужен е диалог и дневният ред на хората да е дневният ред на НС - а ние не виждаме това", заяви зам.-председателят на ДПС Халил Летифов.

Хамид Хамид се изказа скептично по отношение на "джентълменското споразумение" за избор на председател за три месеца и смяната му на ротационен принцип.

"Хубаво е, че има диалог. На мен ми се струва, че това, което ни предлагат като ротационен председател, е вид дървено желязо, но ще видим. Но е хубаво, че ще има диалог", коментира Хамид на влизане в парламента, предаде БНТ.

Той подчерта, че от ДПС настояват за дълбока "съдебна реформа", а не работа на парче, каквато сегашният парламент прави. И напомни, че ДПС отдавна са внесли своите предложения за промени в Конституцията в това отношение с разделянето на ВСС на две, промени в начина на функциониране на прокуратурата и премахване на надзора на законност от правомощията на главния прокурор.

От партията са готови да участват в разговорите за конституционни промени, като отново ще предложат своя проект за изменение на основния закон.

"Ще го предложим пак на парламентарните групи, но сме отворени и тогава заявихме, че ще приемем всякакви предложения за дълбока конституционна реформа в глава "Съдебна система", защото така на парче с отделни законопроекти няма да стане", коментира Хамид Хамид.

"Няма такова нещо ротационен председател. Това е някаква новост в българската политика - джентълменско споразумение" - това заяви Георги Свиленски от "БСП за България" в коментар на постигнатата вчера договорка между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за избор на председател на парламента.

"Ние през цялата кампания обяснявахме, че двете политически сили на практика са едно и също. И след като българските избиратели са си дали гласа за това нещо, а именно изпращане на оръжия за Украйна, на други помощи, купуване на F-16, а не социална политика - това се получава в българския парламент. Двете партии представляват едни и същи интереси", коментира Свиленски пред журналисти.

Той беше категоричен, че няма да подкрепят Росен Желязков за председател на Народното събрание, както и Петър Петров от "Възраждане".

Депутатите от "Възраждане" очаквано няма да подкрепят номинацията на Росен Желязков за председател на 49-ото Народно събрание, за пореден път заяви лидерът на партията Костадин Костадинов на влизане в парламента, предаде БНТ.

Той напомни, че партията му е издигнала своя кандидатура за председател на народното събрание - на адвоката Петър Петров. "След като патерицата на ГЕРБ ще подкрепи Росен Желязков няма как нашият кандидат да бъде избран очевидно", каза Костадинов като уточни, че под "патерицата на ГЕРБ" визира ПП-ДБ.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Костадинов обяви още, че от партията още днес внасят проект за премахване на американските бази у нас. Той обвърза приемането на това предложение с преговорите за конституционно мнозинство - ако другите приемат предложението на "Възраждане", то и неговата партия ще подкрепи въпросното конституционно мнозинство за съдебна реформа.

А веднага след коментара се упъти към освещаването на стаята на парламентарната група от православен свещеник. Причината - преди "Възраждане" е била кабинет на "Демократична България".