Днес парламентът прие окончателно промени в Закона за политическите партии.

Мнозинството не прие новата философия на държавно политическо финансиране, предлагана от Георги Кадиев от левицата, който влезе в противоречие с колегите си както от БСП, така и от ДПС, предаде БТА.

Идеята му беше парите за партиите и коалициите, отпускани от държавата, да бъдат намалени с 50 на сто и да се изчисляват на база брой действителни гласове и брой спечелени мандати. Така за 1 действителен глас политическата партия или коалиция щеше да получава по 6 лева годишно, вместо досегашните 12 лева, а за 1 спечелен мандат - 45 000 лева всяка година.

Ако предложението беше одобрено, икономията за бюджета на средства от най-големите в момента парламентарни сили - ГЕРБ и БСП, щеше да е около 4 млн. лв.

В защита на предложението си Кадиев цитира и данни, според които в Чехия субсидията е 3,78 евро на глас, а в Канада - 2 долара на година.

"И това са икономики много по-мощни от нашата. Няма обективни критерии, защото няма как да изчислим политическата дейност", отбеляза той.

Христо Бисеров от ДПС и Мая Манолова от БСП обявиха, че техните парламентарни групи са твърдо "за" намаляване на размера на субсидията, но не трябва да се фиксират числа в закона. Сумата трябва да се обсъжда и приема всяка година при дебата за държавния бюджет и да зависи от възможностите на републиканската сметка, обясниха те.

Освен това, посочиха Бисеров и Манолова, сегашният механизъм трябва да се запази, а не да се променя, защото формулата, предлагана от Георги Кадиев, щяла да ощети по-малките партии, докато големите ще понесат по-лесно намалението. Необходимо било и да се гарантира равнопоставеност между парламентарните и извънпарламентарните сили.

"ПГ на Коалиция за България е "за" запазване на досегашния механизъм за всички, получили над 1% на парламентарен вот, но в закона за държавния бюджет ще предложим парите да бъдат сериозно орязани", декларира Манолова.

С промените в закона беше прието още субсидията да не следва депутата, а да остава в политическата сила, от която е влязъл в НС.
Държавната субсидия за коалициите, представени в парламента, да се разпределя между съставящите ги партии по коалиционно споразумение, а при липса на такова - пропорционално на броя на народните представители от отделните политически сили, записаха още парламентаристите.

Министерството на финансите ще превежда дела от субсидията за всяка партия от коалицията в посочена от нея сметка.