Парламентът уважи ветото на президента Румен Радев върху промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

За повторното приемане на измененията гласува един депутат "за", 51 бяха "против", 134 - "въздържал се".

На 1 февруари депутатите гласуваха на второ четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които до избирането на Висш съдебен и Висш прокурорски съвет, създадени с измененията в Конституцията, ще продължи да работи сега действащият ВСС и Пленум.

Според приетите тогава текстове до избирането на ВСС и Висш прокурорски съвет, настоящият ВСС продължава да упражнява правомощията си съгласно действащото законодателство, при спазване ограниченията, предвидени в разпоредбите от Закона за изменение и допълнение, чрез Пленум, съдийска и прокурорска колегия. Текстовете предвиждаха още главният прокурор и заместниците му да запазят правомощията си, които бяха отнети с конституционните промени.

Президентът наложи вето върху промените на 12 февруари. Според него широко прокламираната правосъдна реформа с последните промени на Конституцията бе практически отменена за неопределен период от време с приетите преходни и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс. Държавният глава смята, че това е целенасочено пренебрегване на върховенството на Конституцията и непосредственото ѝ действие.

По време на днешното заседание от коалицията обявиха, че ще търсят по-добри начини за отстраняването на недостатъците в текстовете. В дебата в пленарната зала  Цвета Рангелова от "Възраждане" коментира, че парламентът трябва да се съобрази с ветото на президента, тъй като мотивите в него са основателни.

"Трябва да приемете мотивите на президента, чиято цел с този указ е по-лекият вариант на поправителен изпит, на който се явявате вие всички от управляващото мнозинство, които отказахте да чуете здравомислещите аргументи на парламентарната група на "Възраждане"", коментира тя.

Гроздан Караджов от "Има такъв народ" заяви, че поправките в Закона за съдебната власт през преходните и заключителните разпоредби на НПК изобщо не е трябвало да бъдат разглеждани.

"И какво получихме накрая - сгрешена конституция. Защо е сгрешена ли? Ами защото с тези промени, които сте предложили, всъщност вие правите поправка в конституцията и това е следващия огромен проблем. Как и на кого му дойде наум от тази прословута нова магнаурска школа тука в нашето управление, която се възцари, да променяте чрез закон конституцията. Има си ред за това нещо. Защо променяме току-що променена конституцията? Защо отново правим ремонт на ремонта?", попита Караджов.

Мая Димитрова - депутат от "БСП за България" заяви: "Ако не беше ветото на президента, какво щяхте да предприемете. Отново ремонт на ремонта. Когато от опозицията правим предложения, приемете, че те са конструктивни. Опозицията също работи за България."

Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на "Има такъв народ" коментира, че вчера на заседание на правната комисия юристите на ГЕРБ-СДС и ДПС са се разграничили от предлаганите промени в НПК. Става ясно, че практически тази глупост идва от "Продължаваме промяната - Демократична България", добави Йорданов. Той призова някой от управляващите на "сглобка" да защити позицията си от трибуната.