Парламентът създаде временна комисия за установяването на всички факти около подписването и прекратяването на меморандума за един милиард долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството с премиер Кирил Петков. Вносители на предложението са депутатите от ГЕРБ-СДС, а от "Продължаваме промяната" още по време на дебатите бяха категорични, че ще го подкрепят.

Комисията е в състав от 14 народни представители на паритетен принцип - по двама от всяка парламентарна група. Тя ще работи един месец и трябва да изготви доклад.

Искрен Митев от ПП заяви по време на дебатите, че "меморандумът е прекратен още преди няколко месеца". "Всичко друго са спекулации", категоричен беше той. Опонира му Десислава Трифонова от ГЕРБ, която твърди, че меморандумът е в сила и цитира думи на служебния енергиен министър. И двамата народни представители показаха на пленарната зала съответните документи в подкрепа на тезите си.

"Това е един прекратен договор, според него не възникват никакви задължения за България. Това, което правите, е една спекулация. И се опитвате да ангажирате вниманието с една неистинска тема от това, че ГЕРБ е неспособна да направи правителство и да управлява България", заяви Искрен Митев от ПП.

"И на нас ни се иска да е прекратен този меморандум, но не е, и ще разследваме", отвърна Трифонова.

Настимир Ананиев от ПП пък я уличи, че бившата шефка на Българската агенция за чуждестранни инвестиции "има лична вендета спрямо Кирил Петков", като визира уволнението й по време на четворната коалиция. Той напомни, че по времето на нейното ръководство страната е отчела "нула чуждестранни инвестиции". "И сега, когато има меморандум за милиарди долара, вие се вихрите на трибуната", добави Ананиев. "Защо не говорим за чувалите на магистрала "Хемус", за чувалите с бюлетини, нека за това да говорим, вместо да хвърляме димки за въпроси, решени в предишното НС. Говорим просто за невъзможността на ГЕРБ да управлява хаоса, който създаде", заявиха от ПП.

"Тази комисия има за цел да изясни дали са спазени правилата за подписване на такива договори", уточни Тома Биков от ГЕРБ, а съпартиецът му Красимир Вълчев обвърза енергийния преход от Плана за възстановяване и устойчивост и затварянето на въглищните централи с меморандума.

От името "Продължаваме промяната" Владимир Табутов изрази възмущението си, че изобщо някой свързва двата казуса. "Не спекулирайте с несъществуващи взаимоотношения между Плана и този необвързващ меморандум. Това не е договор, това е писмо за намерения. И не вменява нищо, и не ощетява българската държава", отсече депутатът от ПП.

В крайна сметка, след три часа дебати парламентът създаде комисията единодушно, със 197 гласа "за" и без нито един глас "против" и "въздържал се". За председател беше избрана депутатката от ГЕРБ Десислава Трифонова.