Единодушно със 154 гласа парламентът отхвърли ветото на президента върху промени в Изборния кодекс. То е структурирано в пет групи аргументи.

ГЕРБ вече внесе законопроект за връщане единствено на старите прагове на преференции.

В пленарната зала депутатите спориха най-вече за машинното гласуване, мажоритарния елемент в изборната система, уседналостта, нецензурни нападки си размениха лидерите на НФСБ и "Воля" - Валери Симеонов и Веселин Марешки, предаде БТА.

Избирателният процес у нас не е античен, след два или три избора ще се види какви са дефектите на машинното гласуване, къде изчезват флашките, коментира председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ). Стана малко като с футбола, от който всички разбират, така всички разбират и от изборния процес, направи сравнение той. Кирилов подчерта важността да се върне доверието не само в избирателната система, но и в правото като цяло.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов призова президента, когато подготвя мотивите си, сътрудниците му да се запознават със стенограмите не само с изказванията на представителите на неговите поддръжници от БСП, а и с ВАС и ЦИК.

ГЕРБ, президентът и Мадуро

Не смятам, че БСП искат да видят българския Мадуро в лицето на президента Радев. Ясно трябва да се каже - неформален лидер на опозиционното говорене за пореден път се оказа президентът Радев, изтъкна още той. Цветанов отбеляза, че държавният глава не е казал обаче, че, когато беше избран за президент, е имало 5000 машини в изборния процес. Предприехме подход за постепенно въвеждане на машините, за да дадем гаранции на опозицията, че на моменти сме съгласи да въведем техните ултимативни искания, добави той.

Цветанов опроверга твърденията, че в ИК е премахнат съдебният контрол, което, по думите му, е била една добре фалшифицирана и манипулирана новина.

Опозицията делегитимира президентската институция като отказва да влезе в залата и да подкрепи собствения си президент, коментира Тома Биков (ГЕРБ). Ще върнем преференциите, за да предотвратим опитите да се внуши, че по този начин ще спечелим служебна победа, уточни той. БСП ще загуби изборите, защото никой не иска да бъде управляван от хора, в чиито глави освен хаос, няма нищо друго, смята депутатът.

Защо ДПС подкрепи закона

ПГ на ДПС ще подкрепи закона, не защото е съвършен, борец за правата на българските граждани по конституция, а защото смятаме, че е крачка напред към по-чист и качествен изборен процес, обяви Йордан Цонев. Но подчерта, че гражданите, извън ЕС, са лишени въобще от възможността да гласуват. По думите му - нито наум, нито машинно, нито виртуално.

Ние от ДПС смятаме, че истинските ограничения в ИК не са отчетени и се надяваме те да бъдат атакувани пред Конституционния съд, посочи председателят на движението Мустафа Карадайъ. Той призова президента да изпълни конституционното си задължение и да сезира КС за тези текстове.

Движението е за машинно гласуване, защото то, според депутатите му, е способ да се реши проблемът с фалшификации в СИК-овете.

Какви са мотивите на ОП

ПГ "Обединени патриоти" също гласува за отхвърляне на ветото, но с различни мотиви. ВМРО е за връщане на стария праг на преференциите, докато от НФСБ предпочитат той да остане по-висок.

Има огромен проблем и той е свързан с липсата на доверие в политическата класа и желанието на хората да избират личности, посочи Искрен Веселинов (ВМРО).

Не смятаме, че преференциите носят някаква нова доза мажоритарност, е на противоположна позиция лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Огромният риск при мажоритарен вот е тези банки да се напълнят със силикони, ботоци, представители на подземния свят, мотивира се от трибуната той.

По думите му, е тъжна лъжа твърдението на ДПС, че се разнасят чували, че има огромен процент невалидни бюлетини в секциите. В България изборите се манипулират, но в главите на хората, преди да влязат да гласуват - чрез натиск, заплаха, коментира Симеонов. И продължи: ДПС иска машинно гласуване - на един не особено политически грамотен електорат може да му кажеш, че като отидат да гласуват, вътре има вградена камера.

Във ветото на президента няма дума за уседналост, затова не я повтаряйте непрекъснато, препоръча също той на Мустафа Карадайъ и ДПС.

Ако има мажоритарни избори, най-вероятно няма да има представители на вашите три формации в НС, взе думата лидерът на "Воля" и зам.-председател на НС Веселин Марешки, визирайки партиите от ОП. Рейтингът на парламента ще се вдигне, защото ще влязат качествени мажоритарно избрани личности, добави той. По думите му, "Воля" са единствените, които се борят за силна мажоритарна система и работят за въвеждане на електронното гласуване.