Управляващите ще отхвърлят президентското вето без да има отцепили се партии от коалицията. Стигаме до единно становище да бъде отхвърлено ветото, обяви лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заедно с представители на трите партии от Обединените патриоти.

 

Решението бе оповестено след втора кратка среща на коалицията в парламента. Припомняме, че вчера беше първата, след която и "Атака" се присъедини към НФСБ и ГЕРБ в позицията да гласува срещу президента. Очакваше се само крайното решение на ВМРО, взето вчера следобед. Войводите склониха да се включат в мнозинството срещу ветото заради факта, че то не е частично само върху преференциите, а включва и текстове, които те одобряват, като, например, текстовете за съдебния контрол. Защото твърденията на президента, че няма съдебен контрол не отговаря на истината. Съдебният контрол дори става много по-добър, обяви Цветанов, който изложи аргументите на управляващите за решението им да обърнат ветото на Румен Радев.

Няма нарушени изборни права, категоричен беше Цветанов. И повтори обещаното пред Патриотите вчера - че веднага след отхвърлянето на ветото ще бъде гласуван и приет законопроектът на ГЕРБ за връщане на старото положение на преференциите.

Президентът не е прав, че няма съдебен контрол, каза той и обясни, че както е подписан текста за обжалваната на решенията на ЦИК сега се получава пинг-понг - ВАС връща решение в ЦИК тя не може да вземе решение с 2/3, защото отново е блокирана, и така не изпълнява и съдебното решение. Цветанов обясни, че аргументите за промяната са дошли именно от съдии и затова управляващите ще пратят на президента стенограмата от заседанието на правната комисия, за да си запознае и той с тях.

Вероятно президентът е имал добри намерения, но юридическият му екип го е подвел, мотивите не са доизпипани, затова ще го отхвърлим, обясни промяната в позицията на партията си лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

 

Искрен Веселинов от ВМРО пък заяви, че не могат да подкрепят ветото, защото "3/4 от него са тези, които нямат нищо общо с истината и е писано по опорните точки на БСП, без да има критичен прочит на тях". ВМРО ще го отхвърлят, след като са получили уверение от партньорите си, че паралелно ще се движат и промените, с които ще се върнат старите нива на преференциите.

Християн Митев от НФСБ обаче намекна, че ще мислят за диференциация на процентите за преференцията в различните видове избори и вдигане на процента за местните избори. Заявили сме подкрепа за връщането на 7-процентната бариера и досега нямаме позиция за промяна, обяви обаче Цветанов. Но допълни, че всеки депутат има право да внася своите предложения между двете четения на закона.

Цветанов призова БСП да се върнат в пленарната зала. Когато не идваш на работа и не изпълняваш това, за което си избран, няма как да получиш подкрепа, коментира той. И даде за пример европейската левица, която въпреки различията си с ЕНП не напускала Европарламента, а президентът на ПЕС Сергей Станишев изцяло представлявал демократичния процес.

Политика на инат не е нормално и не бива да се прави, предупреди Цветанов.