Депутатите от БСП няма да се върнат в пленарната зала, дори и след като президентът наложи вето върху спорните промени в Изборния кодекс и ги призова да го направят.

"Чухме призива на президента. Чухме и разбираме този призив, но БСП прие нелекото решение на своя Национален съвет, което гласи, че ще се върнем в парламента при отмяна на скандалните изменения в Изборния, дадохме ясни условия, а те към момента не са изпълнени - отмяна на всички проблеми, залегнали във ветото. Ветото дава възможност за такава отмяна. В ръцете на управляващото мнозинство е да я направят. Това са нашите непроменени условия към този момент", заяви на пресконференция зам.-председателят на парламентарната група на левицата Крум Зарков.

"Приветстваме президента Румен Радев за ветото, което наложи върху последните промени в Изборния кодекс. Разгърнатите в мотивите аргументи, както за машинното гласуване, така и за преференциите, за начина на взимане на решения от ЦИК, са аргументи, които яростно защитавахме в продължение на повече от 20 часа преди няколко дни в парламента. Тогава останаха нечути. Благодарение на активността ни и на цялата обществена реакция, днес имаме възможност да поправим тази грешка", добави той.

По думите му тази възможност зависи най-много от тези, които са се противопоставяли на разумните аргументи досега - а именно управляващата коалиция.

"Само преди около час на пресконференция чухме, че ГЕРБ не само, че не са си взели поука за това какво се случи през последната седмица в парламента. А и готвят поредния парламентарен цирк, при който да жонглират с ветото, да избират от него това, което им харесва и това, което не им харесва. Ние няма да участваме в този цирк. ГЕРБ не си дават сметка за това, което вече направиха, обезсмислиха най-върховната ни институция - българския парламент, и го превърнаха в посмешище", обяви той.

Колегата му Георги Свиленски пък добави:

"От действията на ГЕРБ ясно проличава желанието им за манипулиране на изборния процес. И днес ГЕРБ показва, че не иска честни избори и ги е страх от честни и действителни избори. БСП се бори не за собствения си интерес, а за интереса на всички участници в изборния процес и на всички избиратели".

Междувременно от ГЕРБ заявиха, че изказването на президента Румен Радев е опит за осигуряване на авариен изход за ситуацията, в която са се поставили БСП с напускането на парламента.

"Предполагаме, че до няколко часа колегите от БСП ще приемат предложението на г-н Радев да се върнат в парламента и така ще станем свидетели на един "хепи енд". Надяваме се БСП да признаят г-н Радев за свой неформален лидер, за да не ставаме всички свидетели на театър, който се изиграе на "Позитано" 20 и на "Дондуков" 2. Така като ще говорим само с един лидер, ще ни бъде и на нас много по-лесно", заяви Това Биков.

"Както се очертава ветото да е за няколко групи хипотези, най-вероятно е то да бъде отхвърлено, след което държавният глава ще трябва да подпише указ за обнародване на закона. Ако отхвърлим ветото, имаме процедура на внесен законопроект за преференциите от ГЕРБ", допълни Данаил Кирилов - председател на правната комисия.