Искаме преференции без ограничение и електронно гласуване. ПГ "ВОЛЯ - Българските Родолюбци" отхвърли ветото на президента, заради демагогията му и защото той се превърна в говорител на БСП по темата с изборния кодекс. Това обяви от парламентарната трибуна лидерът на ВОЛЯ и зам.- председател на НС Веселин Марешки.

"По дебатите в залата виждам, че ние сме единствените, които се борим за силна мажоритарна система. Завишаването на праговете беше опит за убийство на преференцията. Искането за връщането на стария праг е популизъм. Ако вие наистина сте за преференцията и мажоритарен вот, подкрепете българския народ за премахването на праговете. Всеки български гражданин, който е направил повече за своите сънародници, да отива напред. По старата система, човек който получава 10 000 преференции, не може да измести първия от листата, който няма нито една само защото е подреден по незнайни за гражданите причини там. Затова ние ще направим наше предложение, в което ще искаме отпадането на преференциалните прагове напълно", каза Марешки.

ВОЛЯ е против машинното гласуване, защото то е отхвърлено на много места по света и не допринася с нищо за прозрачността на процеса и активността на гражданите.

"Ние сме за електронното гласуване, защото то ще даде възможност на всеки българин, независимо къде се намира по света, да даде своя вот, без да се реди на опашки. Вярно, че има риск да бъде манипулирано, но трябва да се работи в тази посока, той да бъде минимализиран", заяви още Марешки от парламентарната трибуна.

Той определи като цинизъм ограничаването на правото на българските граждани да участват в изборите. Лидерът на ВОЛЯ разви тезата, че политически измамници нямат място в българския парламент и че именно чрез мажоритарния вот дава шанс в институцията да влязат доказани личности, което що повиши нивото на Народното събрание.

"Ето защо ние ще продължим да осветяваме всички, които лъжат и ограбват българския народ. Затова мястото на ВОЛЯ е тук - в парламента", категоричен беше Веселин Марешки.

Той отново атакува Обединени потриоти за неспазеното предизборно обещание за 300 лева минимална пенсия, заради което хиляди пенсионери останаха излъгани.