Неочакван обрат в пленарна зала по време на гласуванията в бюджета остави партиите без пари за догодина. Парламентът отхвърли предложението и за един, и за осем лева субсидия на действителен глас.

В проекта за държавен бюджет за догодина правителството предлагаше размерът на държавната субсидия за един получен действителен глас по Закона за политическите партии през 2020 г. да е един лев.

При първото гласуване резултатът беше 103 гласа "за", 120 - "против" и един "въздържал се", с което предложението бе отхвърлено. Последва прегласуване и ново отхвърляне - 104 "за", 120 - "против", един народен представител се въздържа.

Депутатите не приеха и текста на БСП субсидията да стане осем лева. Против бяха 119 народни представители, 98 - "за", шестима се въздържаха. ПГ на "Обединени патриоти" подкрепиха левицата.

Решението партиите да получават по един лев от държавата за действителен глас беше гласувано от парламента още през лятото.

НС излезе в десетминутна почивка за уточняване на казуса, тъй като не е ясно как ще бъдат финансирани партиите и дали ще се върне старото положение от 11 лв. на глас.

ДПС се обяви за дебат между политическите сили за изработване на модел за финансиране, който да бъде приет от обществото.

Окончателният резултат е нула лева субсидия за политическите партии. Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти в парламента след гласуването в пленарна зала, с което бяха отхвърлени предложенията на БСП за осем лева субсидия и предложението на ГЕРБ за субсидия от един лев. Той обясни, че резултатът от гласуването е факт благодарение на това, че от ДПС предварително са ги изобличили в съглашателство.

"Предотвратихме една огромна несправедливост. Това, което се предлагаше обслужва само големите партии", каза той.

Социалистите обявиха, че е застрашен политическият плурализъм, европейските демократически стандарти. ГЕРБ се защити, че са изпълнили волята на над два милиона българи, изразена на референдума.

По-рано днес пред медиите в парламента председателят на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ предположи договорка между Бойко Борисов и Корнелия Нинова искането на левицата за 8 лв. да мине като при гласуването депутати от ГЕРБ не присъстват в пленарната зала.

За да няма съмнения за аритметически сметки, Йордан Цонев от ДПС предложи поименна проверка преди гласуването. Има 137 депутати до тук, има кворум, обяви по средата на процедурата председателят на НС Цвета Караянчева.

БСП няма да се моли на г-н Борисов за пари, декларира Валери Жаблянов и призова ДПС да гласува заедно с БСП.

Учудвам се, че вие от БСП за пръв път няма да молите за нещо Борисов, репликира Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Йордан Цонев припомни ролята на Движението отпреди много години за въвеждане на държавно финансиране за партиите. Никога не сме били привърженици на друго финансиране, освен от бюджета, декларира той, но след това разясни, че когато са започнали процеси, мотивирани от други събития, ДПС се е оказало в епицентъра на охулванията затова, че политическите сили получават държавни пари.

Той обвини социалистите, че на референдума са се уплашили и не са обяснили добре на избирателите си за какво гласуват. Както и, че са позволили финансиране от юридически субекти и ще носят своята отговорност.

Цонев не пропусна и ГЕРБ, припомняйки обещанието им за обществен дебат по време на бюджетната процедура. Вместо това, посочи той, се случи "някаква среща някъде" и "изникна" някаква цифра - 8. ДПС не я приема, 10-11 лв. смятаме, че е добро решение, заяви депутатът.

Ако не защитим политическия плурализъм, ще превърнем политическия живот в корпоративен диктат. Мисля, че ДПС това иска, коментира Стоян Мирчев /БСП/. Той обяви Движението за най-корпоративната партия в това НС и в скрита коалиция с ГЕРБ и ОП. Вие винаги сте стояли на гърба на вашите избиратели, потискали сте ги, за да стоите в този парламент, обърна се Мирчев към Йордан Цонев. От левицата попитаха за кои права и свободи всъщност се бори ДПС.

Не биваше да ни "дърпате за езика", за да ви кажем, че ДПС възникна, борейки се за правата и свободите на потъпканите от вашата партия права на българските мюсюлмани, отговори Цонев.

За ГЕРБ темата за финансирането на политическите партии е въпрос за политическия модел в България. Мястото на дебата обаче не е при закона за държавния бюджет, а при закона за политическите партии, посочи Тома Биков. Управляващите били отворени за разговори. Нека да направим стъпки дебатът да се състои, а бюджетът за 2020 г. да бъде приет такъв, какъвто е предложен, поиска депутатът.

Биков отбеляза, че управляващите са съгласни с доводите и на ДПС, и на БСП, но цената на този дебат, който се води от няколко години, я плаща и до днес ГЕРБ като най-голямата парламентарна група. Преди няколко месеца отказахме да плащаме повече тази цена, заяви Биков.