"В петък финансовият министър Владислав Горанов си позволи отвратително поведение към колегата от БСТВ Нора Стоичкова. Клипчето с пряката заплаха към нея, че ще я остави без работа, защото той ще спре субсидиите на БСП, може да бъде видяно в YouTube, то вече има над половин милион гледания". Това заяви днес в Народното събрание говорителят на ПГ на "БСП за България" Александър Симов.

Пререканието между журналистката и Горанов е заради първия ден от болничния кой трябва да го плаща. Стоичкова пита: "Защо трябва да бъдат наказвани редовните, които си плащат социалните осигуровки, като не им се плаща първия ден от болничния лист?

Горанов отговаря: Говорим за каквото преценим, а не вие каквото кажете.

Бива репликиран: Ние задаваме въпроси, а вие отказвате да ни отговорите...

Горанов отвръща: Ти говори за субсидията, защото ще спра парите.

Стоичкова отреагира, че точно това ще пусне в ефир.

Днес по думите на Симов действието на министъра е ясен прозорец към това как се държи властта към свободното слово. "Това не е просто инцидент на изпуснати нерви, това не е просто някакъв случаен епизод от безобразното поведение на Горанов, това е целенасочено поведение на ГЕРБ към свободните журналисти", допълни социалистът и припомни, че това не са единствените случаи на погазване свободата на словото.

"Отношението му беше като комендант на концлагер към хората в концлагера. Съжалявам за крайните думи, но те са необходими, защото тук виждаме ясна демонстрация на политическа арогантност, която не познава граници", категоричен бе Симов.

Той изрази мнение, че такива ситуации ясно показват, че онова 111-то място по свобода на словото, от което толкова много се срамуваме, всъщност вече не е заслужено и изглежда твърде високо за нас, когато има такова отношение към журналист. "Това не може да бъде толерирано. За първи път Горанов призна защо управляващите намалиха партийните субсидии - цялата идея беше опозицията да бъде поставена на колене, свободното слово да бъде заглушено, а свободните журналисти - поставени в ъгъла. В тази връзка, ние ще предложим в следващия бюджет субсидията за получен глас на избори да бъде 8 лева", заключи Александър Симов.