Депутатите освободиха предсрочно шефа на НЗОК проф. Петко Салчев заради липса на диалог с Българския лекарски съюз и нарушения в работата му. Предложението беше на депутатите от здравната комисия.

149 народни представители гласуваха за прекратяването на мандата му, против нямаше, а само депутатите на "Възраждане" се въздържаха. 

Салчев престава да ръководи НЗОК още с днешна дата.

Налице е системно неизпълнение на задълженията на управителя на НЗОК и нарушен диалог с Българския лекарски съюз проф. Петко Салчев, са установили лекарите в парламента след две изслушвания на проф. Петко Салчев. Това беше и основният аргумент за отстраняването му. 

"Днешното решение цели основно това - да се отпуши процесът между Здравната каса и БЛС", заяви Костадин Ангелов от трибуната, като посочи, че нямат нищо лично към уважавания професор и администратор.

Той обаче подчерта, че липсата на нормален диалог между управителя на НЗОК и БЛС поставя под съществен риск здравните услуги, като по този начин се  рискува и подписването на Националния рамков договор /НРД/. Антон Тонев от ПП подчерта същото, а именно, че са длъжни като народни представители да бъдат активни и да вземат решение, за да дадат възможност за отпушване на преговорния процес за НРД.

Председателят на здравната комисия докладва в мотивите преди гласуването, че по време на две изслушвания и вследствие на писмо от БЛС, депутатите са установили, че проф. Салчев не осъществява нормален диалог с лекарската съсловна организация и системно не изпълнява задълженията си.

В хода на двете изслушвания в здравната комисия бе установено, че не дава възможност на БЛС да упражнява правата си и не съгласува с тях актовете, а постфактум ги уведомява, заяви Ангелов. Така се е случило и на 22 октомври, когато управителят на Здравната каса е внесъл методика за допълнение на сумите за доплащане на медицинска дейност за работа при неблагоприятни епидемиологични условия, но го е направил без да съгласува с Лекарския съюз.

Дебати по оставката нямаше, а самият управител на Касата изрази несъгласие с отстраняването му.

"Явно 13-и е щастливата ми дата", каза от трибуната проф. Петко Салчев, като припомни, че е бил избран начело на Здравната каса на 13 март 2020 г.

"Аз не приемам, че не съм изпълнявал задълженията си като управител на НЗОК. В един диалог има две страни. Когато едната страна не желае да контактува с другата, няма диалог", защити позицията си срещу предсрочното му освобождаване Салчев. 14 анекса има сключени с БЛС, откакто съм управител, цитира още той.

"Интересно защо само една съсловна организация иска моята оставка?", попита шефът на Здравната каса.

"Човек, когато работи, греши, но да ме обвиняват в системни грешки, не го приемам. Ще си тръгна с гордо вдигната глава, защото оставям една работеща институция", заяви професорът от трибуната в пленарната зала, минута преди да го освободят от поста.