Българският лекарски съюз (БЛС) поиска оставката на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев. Настояването е да бъде освободен от поста му и председателят на Надзорния съвет на Здравната каса, зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов. Това каза пред журналисти председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров.

Лекарският съюз излиза от преговорния процес за предстоящия Национален рамков договор, допълни той. Ние не сме изпълнители на решенията на Надзорния съвет на НЗОК и няма условия да преговаряме с това ръководство, подчерта категоричен беше шефът на бранвшовия съюз.

Причината за тези решения на БЛС са рецидив с опитите за прикриване на средства за здраве, гласувани от парламента; бламиране и саботиране на преговорния процес с имитиране на преговори; нежелание за справяне с проблемите в сектора, пречещи на работещите и на пациентите, посочи още д-р Маджаров, цитиран от БТА.

По думите му оттук нататък отговорността за състоянието на системата и на лечебните заведения е на Министерския съвет и на парламента.

Д-р Маджаров призова парламентарните групи спешно да запишат в дневния си ред наболелите проблеми в системата, начина на управление на НЗОК, начина на разпределяне на средствата.

Запазваме си правото за предприемане на всякакви законови действия, включително и протести, допълни той.

Ясно заявихме преди месец, че се очакват големи икономии в бюджета на НЗОК и се взе решение, че трябва да се приеме методика, чрез която тези пари да стигнат до лекарите. Към момента почти в цялата страна назряват протести. В организацията на системата има тежка криза.

По думите му през последните години думата "контрол" се е превърнала в тормоз за всеки, който работи на договор с НЗОК, а между БЛС и НЗОК няма нито едно съвместно подписано указание, което да улеснява лекарите. Изправени сме пред срив в системата, каза още той.

Повече от месец и половина сме свидетели на саботаж и имитация на преговори с НЗОК, каза още д-р Маджаров. Законът за здравното осигуряване е категоричен, че с Касата сме равнопоставени в управлението на средствата и определяне на правилата за функциониране на здравната система, допълни той. Към момента установяваме, че практически няма преговори между нас и Надзорния съвет на НЗОК нито по въпроса за начина на разпределяне на бюджета на НЗОК, нито по предстоящия тригодишен Национален рамков договор.

Бюджетът, който беше гласуван тази година, не е усвоен и пари има, каза още д-р Маджаров. Няма да позволим някой на гърба на колегите да си прави погрешни сметки, българските лекари имат право да работят в ясни правила, а не в непрекъснати административни заповеди, в противен случай ще останем без лекари и без медицински сестри, посочи още д-р Маджаров.

На заседание на Надзорния съвет на НЗОК вчера беше гласувано предложението цените на клиничните пътеки, клиничните и амбулаторните процедури да се повишат с осем процента, считано от 1 септември 2022 г. Предложението от НЗОК беше изпратено до БЛС.