"Продължаваме Промяната" са силно обезпокоени от прекратяването на преговорите за допълнително споразумение между Българския лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това се посочва в декларация на парламентарната група на формацията. Текстът бе прочетен в пленарна зала от депутата Антон Тонев.

Няма данни за положителен резултат или развитие също при преговорите между НЗОК и другите договорни партньори - дентални лекари и магистър-фармацевти, посочи Тонев. По думите му липсата на конструктивен диалог между страните е много лош знак и може да задълбочи и без това тежките проблеми в здравеопазването.

При последното редовно правителство беше постигнато изключително високо ниво на сътрудничество между договорните партньори, което доведе до безпрецедентно увеличение на цените на медицинските дейности - около 33% в извънболничната помощ, 25% - в болничната помощ, отбеляза Тонев. Той уточни, че по този начин са се осигурили средства за повишение на основните заплати на медицинските специалисти и за реализацията на важни реформи като дигитализацията в здравеопазването. При денталните лекари също беше договорено безпрецедентно увеличение на цените на услугите, заплащани от Здравната каса, допълни Тонев.

В края на септември т.г. бяха анонсирани резултатите в разходната част на бюджета на НЗОК и натрупването на възможен излишък от 250 млн. лв. до 450 млн. лв. в зависимост от извършените дейности до края на годината, заяви Тонев. По думите му тази информация е била причина и основа за преговори за подписване на анекс към Националния рамков договор и увеличаване на цените на клинични пътеки в рамките на 2022 г. и евентуално през 2023 г.

БЛС се оттегли от тези преговори поради несъгласие с финансовите параметри при заплащането на дейностите. Надзорният съвет на НЗОК аргументира позицията си с недостиг на средства, каза още Тонев. Той посочи, че това е логично следствие от липсата на внесен в парламента законопроект за бюджета на НЗОК за 2023 г. Искането за удължаване на действието на Закона за бюджета на НЗОК за 2022 г. на практика замразява преговорния процес за новите рамкови договори в здравеопазването за 2023-2025 г., допълни Тонев. Той каза, че е бягство от отговорност и противоречи на Закона за здравното осигуряване.

Конфликтът между БЛС и НЗОК излага на риск сигурността на здравноосигурителната система. Настояваме ръководството на Министерството на здравеопазването и НЗОК да поемат отговорност и да осигурят необходимите условия за постигане на съгласие и успешен изход на преговорите с всички медицински съсловия, добави Тонев. Той каза, че в противен случай назрява напрежение не само при лекарите, но също при денталните лекари и магистър-фармацевтите.

По думите му средства за това има - те са в излишъка на НЗОК. Нека този излишък бъде разпределен, за да се подсигури нормалната работа на системата на здравеопазването, каза още депутатът.