Парламентът ще заседава извънредно днес от 13.00 часа по една единствена точка - искането на 80 депутати от БСП за гласуване на вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов заради провала му в политиката по сигурността.

Мотивите за вота на недоверие бяха внесени на 20 юни. Според правилника за организацията и дейността на работата на Народното събрание разискванията трябва да започнат не по-рано от три дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението. Гласуването на вота трябва да е не по-рано от 24 часа след дебатите. Поради това председателят на НС Цвета Караянчева обяви, че то ще се проведе в петък - 29 юни, от 9.00 часа.

ДПС обяви, че ще подкрепи БСП, но "Воля" не вижда доводи за такава подкрепа.

Мотивите за вота са пълен провал на работата на МВР, пълен провал в осигуряване на националната сигурност, както и провал в работата на Министерския съвет при осигуряване на необходимите условия за работа на българския военнослужещ, каза при внасянето на искането за вота Елена Йончева, депутат от БСП. Тя добави също така и провал в работата при управлението на затворите.

Над 70% от най-масовите и мъчителни за българските граждани престъпление - кражбите, остават неразкрити. По данни на прокуратурата разкритите грабежи са едва 40%, пишат от БСП в мотивите си за вота.

ОТ БСП заявяват, че не е изпълнено обещанието за осигуряване на полиция в малките населени места.

От ГЕРБ отчетоха "устойчивост в поведението на опозицията - вот на недоверие в началото на българското европредседателство и в края му" - по думите на председателя на ПГ Цветан Цветанов.

Вотът на недоверие е в услуга на управляващото мнозинство да стегне редиците, коментира пред журналисти преди дни вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Според него на БСП й е ясно, че този вот няма да мине. На тях им трябва стабилизиране на коалицията и продължаване на управлението, за да могат да си решават вътрешните проблеми, смята Каракачанов.

"На тях едни предсрочни избори в момента не са им изгодни и този вот според мен е една услуга на управляващото мнозинство и на правителството, за да консолидира редиците и да гарантира продължаване на управлението", каза военният министър.

Премиерът Бойко Борисов пък свърза вота по сигурността с мигрантската криза и охраната на границите. Сега тези, които искат вот на недоверие, да си спомнят бежанските бунтове в Харманли и Любимец, каза Борисов. Той добави, че "дойде ли БСП на власт - всички фондове спират, а сега България има повече пари от предишния програмен период.

"С кое сме вредни? Че докарахме повече пари от Европа, че сме отсекли мигрантската вълна единствени в Европа?", обърна се към левицата министър-председателят.