"Под вола теле се търси, аз друго не виждам, може би от завист", заяви вътрешният министър Валентин Радев на брифинг в централата на ГЕРБ по повод "внушения" за МВР, отправени от лидера на БСП Корнелия Нинова.

Именно провал в сектор "Сигурност" е основният мотив за поискания вот на недоверие към правителството, който левицата внесе. Тази сутрин Нинова отново заяви, че Радев не си е на мястото и че МВР не се справя с битова престъпност, въпреки, че ГЕРБ са обещали да има полицай във всяко село.

"В началото започна с битовата престъпност и говори, че трябвало да назначим 6000 полицаи. Няма никакви 6000 полицаи, в управленската ни програма сме записали поне 1000 униформени", каза министърът, цитиран от "Фокус".

Той прочете част от управленската програма, в която е записано: "Полицейско присъствие във всяко населено място. Териториално преразпределение на кадровия ресурс с цел увеличаване на униформения полицейски състав в малки и средно голями населени места чрез назначаване на поне 1000 униформени служители и жандармерия".

"Това е текстът, така беше и в предизборната програма, почти същото сме пренесли в програмата за управление на правителството. Г-жо Нинова, както и всички, които се интересуват от темата - става дума за 1000. Ние сме назначили 1700 досега", обърна се се към социалистката министърът и подчерта, че не знае кой я съветва. 

Той изтъкна, че са създадени и над 600 мобилни групи, които са извършили над 3000 проверки.

Според него е абсурдно и твърдението на Нинова, че ГЕРБ се оттегля от сигурността.

"Как може да го каже човек, който е присъствал в политиката и би трябвало да знае, че ГЕРБ, идвайки на власт, създава правила. Нинова казва, че ГЕРБ и МВР се оттегля от властта. ГЕРБ създаде 4-те закона за всички служби. Промени закона за МВР, за да опазят военните границите. Ако искат да ни критикуват, това само ни дава повод да кажем добрите неща, които сме направили", каза още Радев.

Той критикува Нинова и за още нео - тя разказа, че в края на миналата година се е обадила на премиера Борисов за иновативните лекарства за онкоболните и тогава той е наредил на групата на ГЕРБ да отмени решението си.

"Още нещо, което ме засегна. Аз бях с премиера и съм го слушал премиера с каква болка говореше за онкоболните лично. Той се обади на Цветанов, спомням си какво му разпореди - да си направят председателски съвет и да помислят", добави Радев и изтъкна, че лидерът на БСП спекулативно обвинява Борисов.

По повод днешната среща на ЕС в Брюксел за мигрантите пък министърът коментира заявеното от премиера, че ще иска затваряне на границите:

"Премиерът днес нищо няма да подписва. Ние мислим като председателство. Борисов и Орбан мислят еднакво. Ние казваме "Затваряме границите", те ни се подиграват. Много ясно, че не говорим буквално. Как да опазим 3000 километра граници на Гърция? Казваме условно, че ще затваряме границите".

Подозирам завист и ревност от страна на опозицията, защото се справяме добре с проблема с мигрантите, каза пък председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов по време на извънредения брифинг.

"Бежанските лагери в България са празни и това е в резултат на политиката, която води правителството на ГЕРБ", каза той.

И благодари на Борисов, че в петък е реагирал на провокацията в пленарна зала и на скандалното поведение, което е афиширала опозицията.

"Ясно е, че срещата в днешния ден е координационна, че няма да се поемат правни ангажименти, а ще се консултират и консолидират позиции, т.е. че ще се преговаря по ключови проблеми в този въпрос", каза още Кирилов.