Емил Димитров е новият министър на околната среда и водите.

Кандидатурата му беше подкрепена от 111 депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти", както и двама независими, а 96 гласуваха "против". Това бяха народните представители от БСП и ДПС, а депутатите от "Воля" не гласуваха, тъй като напуснаха пленарната зала.

С вота парламентът освободи от поста Нено Димов. Емил Димитров положи клетва пред Народното събрание. Новият екоминистър е от квотата на "Обединени патриоти" и е предложение на ВМРО.

От левицата попитаха къде е премиерът Бойко Борисов (министър-председателят е на посещение в Египет за откриването на нова военна база на Червено море - бел.ред) и дали с отсъствието си не се разграничава от номинацията. Според левицата, единственото решение е Борисов да внесе оставката на целия Министерски съвет.

Предлагате ни кандидатурата на г-н Димитров, когото познаваме като колега, но той няма експертизата по въпросите, които дискутираме, коментира Крум Зарков.

По време на дебатите Александър Ненков от ГЕРБ заяви, че е факт, че има виновни лица за водната криза, които трябва да понесат отговорност, ако се докаже тяхната вина. Изрази увереност, че прокуратурата ще потърси отговорност на всеки, който има отношение по кризата в Перник. По думите му в следващите години ще са необходими по груби сметки 11 млрд. лв. за оздравяване на ВиК системата в страната.

Дора Янкова от БСП пък каза, че дебатът по модернизиране на водния сектор е започнал през 2009 г, когато цената е била 11 млрд. лв. До момента поне 4-5 млрд. лв трябва да са инвестирани, нещо което според левицата не се е случило. Янкова призова да се провери как се изпълняват водните проекти.

По думите на колегата й Кристиян Вигенин единствената цел на управляващите е да изкарат пълния си мандат, без значение цената, която ще платят българските граждани. Това е управление, което няма план за страната, работи на парче, заяви депутатът от левицата.

От Обединени Патриоти защитиха кандидатурата на Емил Димитров, като Александър Сиди обвини БСП, че нямат основание да критикуват по темата "екология". Красимир Богданов допълни, че отговорността за водната криза трябва да бъде споделена.

"Емил Димитров има безспорни качества, доказа като директор на Агенция "Митници", че е коректен и обективен човек", каза той.

 Новият министър на екологията започва да работи като ревизор в Министерство на финансите през 1992 год., а през 1997 е избран за Ревизор на годината. През 2001 година, по време на правителството на Симеон Сакскобурготски, Емил Димитров става директор на митниците и отново следват гръмки акции и уволнения след негови разкрития. За първи път Димитров става народен представител през 2014 год. като депутат от Обединени патриоти. В настоящия парламент също бе депутат и председател на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата.