Започна тестът на трамвайното трасе на столичната улица "Граф Игнатиев".  Малко след 8:30 ч. електрозахранването беше пуснато, а в 9 часа мотриси бяха пуснати по целия маршрут.  

Пробите ще продължат 72 часа, пътници не се превозват.

Тестът ще продължи 72 часа

С тестът се проверява готовността и годността на трасето. След това комисия от ДНСК ще провери обекта, за да издаде акт 16. Едва тогава Столична община ще пусне редовно трамвайно движение по линии 10, 12 и 18, които минават по улица "Граф Игнатиев", обясни заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев.

Проверява се как е изпълнен релсовият път, как е изпълнена контактно-кабелната мрежа и съответно дали мотрисите преминават нормално, така че, когато се пусне редовно движение с пътници, всичко да бъде проверено и прието, обясни още Крусев.

Тестът на трамвайното трасе започна

От общината не се ангажираха със срок, но се очаква това да стане преди Коледа.

Сутринта в 9 часа мотрисите тръгнаха по новоремонтираното трасе

Снимка: Bulphoto

Релсовият път в целия участък е напълно завършен, съобщи по-рано столичният кмет Йорданка Фандъкова по БНТ. Нареден и фугиран е и паважът в обхвата на трасето. В градината на "Св. Седмочисленици" се довършват настилките, а на пл. "Славейков" продължават с поставянето на пейките и новите павилиони за книги, засадени са нови дървета.

Очаква се ремонтът окончателно да приключи в средата на март.

Работници премахват на места ограничителните прегради