Управляващият орган на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. в Министерството на регионалното развитие и благоустройството извършва проверка на ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев", съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Той е част от финансирания с над 41 млн. лв. от програмата проект на Столична община "Изграждане, възстановяване и обновяване на публични пространства в Централна градска част на София". Общата му стойност е 46 078 473 лв., като близо 5 млн. лв. са собствени средства на общината.

В момента експертите на министерството извършват документална проверка на една от дейностите по проекта, като ще бъде направен преглед и на строителните книжа. След това ще бъде извършена и на място.

Проверката се прави във връзка с подаден сигнал от гражданската организация "Спаси София" относно материала на поставена подложка на трамвайните линии. Управляващият орган на програмата ще се произнесе дали са спазени изискванията за изпълнение на проекта, ако тази дейност е финансирана с безвъзмездните европейски средства.

Ходът на проверката е обсъден днес между заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на управляващия орган на ОПРР Деница Николова, представители на "Спаси София" и заместник-кмета на Столична община Евгени Крусев, се казва още в официалното съобщение.

Преди два дни от "Спаси София" припомниха, че са изминали 6 месеца от началото на ремонта и попитаха кога емблематичната улица ще бъде готова. От организацията изтъкнаха думи на столичния кмет Йорданка Фандъкова, че всички ремонтни дейности и прилежащите площади ще приключат най-късно в средата на октомври, а вероятно и по-рано.

Те обаче продължават вече седми месец, което създава неудобства за жителите и гостите на София, които са принудени да лавират из загражденията. Проточилият се ремонт създава и допълнителна трудност, защото заради него трамваите, които минават по улицата, са спрени или с променени маршрути. Не един и два магазина пък фалираха, заради проточилия се ремонт, изтъкнаха от "Спаси София".