Паметникът на Съветската армия осъмна облечен в нова одежда. Огромен банер, изобразяващ "Европейския път на България", е покрил скелето, с което преди това беше опасан монументът.

На платното е изобразено дърво, като по ствола му и клоните са изброени най-важните събития за страната ни в нейния исторически път до днес. 

На върха на ствола му е надписът за приемането на България в Шенген и в еврозоната. По-надолу, по разклоненията на дървото, са ликовете на големи българи и революционери, като Левски, Ботев и Захари Стоянов.

Тук е и образът на Стефан Стамболов, изобразен недалеч от надписа за Третата българска държава.

Паметникът на Съветската армия периодично развихря страстите на противници и поддръжници - едните искат преместването и демонтажа му, другите държат той да остане в автентичния си вид, на мястото си.

Снимка: Булфото

Последните сблъсъци бяха преди седмица, когато протестиращи от "Възраждане", начело с лидера си Костадин Костадинов и депутати от партията, се сбутаха с полицията и събориха част от огражденията, поставени по разпореждане на областната управа.

Целта на демонстрантите беше да премахнат и скелето, но униформените не ги допуснаха дотам.

Въпреки това симпатизант на "Възраждане" успя да се покатери най-отгоре, до върха на монумента и да развее партийното знаме. 

Снимка: Булфото

Скелето и защитната метална ограда бяха поставени около паметника преди месец, по разпореждане на областния управител на област София Вяра Тодева, след като тя възложи спешно изработването на План за безопасност и здраве относно Паметника на Съветската армия. Планът е да бъдат демонтирани опасни за гражданите елементи.

Снимка: Булфото

Преди да бъдат вдигнати скелето и загражденията, пред монумента имаше палатков лагер и се стигна до сблъсъци с феновете на "Левски", които пък се обявиха за демонтажа на монумента, наричан от противниците му МОЧА.

Областната управа предприе демонтажните дейности, след като в началото на август Министерският съвет промени статута на Мемориален комплекс "Паметник на Съветската армия" в Княжеската градина в София от имот публична държавна собственост на имот частна държавна собственост.

Преди това пък Столичният общински съвет взе решение монументът да бъде демонтиран, а сесията беше съпътствана от протести. Вече за паменика отговаря държавата, а не общината. 

Снимка: Булфото