Наоколо има всякакви отпадъци и бездомни кучета. Според местните жители в двора на склада се помещава и цех за дограма.

Символът на София- фигурата на коня с императора- беше демонтиран преди малко повече от месец, на 5 септември, с идеята, че ще се реставрира и след това паметникът отново ще бъде върнат. Очаква се реставрацията на паметника да приключи до края на годината и да посрещнем 3 март 2013 г., когато честваме 135-годишнината от Освобождението на България от турско робство с паметник на Цар Освободител, както е изглеждал преди 105 години.

Вече повече от столетие софиянци определяха срещите си "от различните страни на коня", а сега стои самотен като купчина никому ненужно желязо, като трагичен символ на безхаберието на днешните управляващи, които не уважават и ценят историческата памет. Там е като кочина, каза скулпторът проф. Владислав Минеков.

Реставраторите в Академията казват, че паметникът се нуждае от "измиване", и ако им дадат 50 хил. лева, ще се чудят какво да ги правят, защото за това ще са нужни не повече от 20 хиляди, посочи проф. Минеков. Чудовищно е това, което се прави в момента с българското културно наследство, категоричен е той.

По-рано професорът заяви, че "това е вандализъм, причинен от държавата. Аз искам да чуя името на този голям български експерт, на този учен, както се разбра от думите на министъра, от БАН, който предложи срязване на коня с тази технология, която по отива за месар, отколкото за учен или каквото и да било друго", каза Минеков.

В момента достъпът до паметника не е ограничен, съобщи bTV.  Конят на „Цар Освободител” вече е обезглавен. Човекът, който трябва да го пази обясни, че конят е твърде тежък, за да изчезне. Скулпторът-реставратор показа отливките за новите крайници на коня и новата кания за един от ездачите. „Ето, вижте, това е състоянието на краката - бяха запушени тези неща и сме свалили калъпи за да направим нови крака,” каза Марин Марков. Скулпторът обяви, че ще е готов с реставрацията до два месеца и „Цар Освободител” отново ще бъде върнат на своя пиедестал от черен гранит пред парламента.

Първият ремонт на паметника е правен през 1937 година, когато се виждат пукнатини на краката на коня, предизвикани от некачествена сплав. Ремонт е правен и 1944 година, заради бомба, паднала върху хотела наблизо.