Паметникът на Цар Освободител чака за ремонт в Требич

В склад за вторични суровини в софийския квартал Требич стои като захвърлен паметникът на Цар Освободител, предаде БГНЕС.

Обратно в новината

Коментари - Паметникът на Цар Освободител чака за ремонт в Требич | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

виж какво сладурче това не е правописна грешка, а печатна аре са адио иди завърши някой университет и тогава спори с грамотните хора хахахаха

-Какво да се прави- прост човек съм аз- не отговаряйте на простотиите ми-желая пълен успех-

Обявяване на Независимостта на България - 1908 г. -------------------------------------------------------------------------------- Обявяването на Независимостта на Българската държава е следствие на няколко различни фактора. На първо място, желанието на Австро-Унгария да анексира Босна и Херцеговина, която (според Берлинския договор от 1878) е окупирана за тридесетгодишен срок. Това е нарушаване на Берлинския договор и възможност за България да се възползва от това положение на международната сцена и да обяви своята Независимост. Самият цар Фердинанд води преговори с Австро-Унгария за съвместни действия. Другият фактор са българо-турските отношения, които са свързани с промените във властта в Османската империя. На 11 юли 1908 г. в Турция избухва т.нар. Младотурска революция, която успява да постигне възстановяване на Конституцията от 1876 г. Техните действия не са достатъчно убедителни и вместо да въведат реформи в управлението, младотурците се насочват по линията на национализма. Събитията, случващи се в Цариград, активизират българската дипломация. Българският дипломатически агент в турската столица Ив. Ст. Гешов в писмо до външния министър на България лансира идеята за провъзгласяване на независимостта на страната. В началото правителството не споделя неговото мнение, защото смята, че моментът не е подходящ и е опасно за България. Според управляващите среди в България трябва да се изчака развоят на събитията в Турция и да се наблюдава реакцията на Великите сили. Междувременно в Цариград става известният инцидент Гешов. На 30 август 1908 г. в столицата на османската империя е устроена гала вечер по случай рождения ден на султана, на която са поканени всички дипломатически мисии на различните държави с изключение на българския представител Ив. Ст. Гешов. С това си действие младотурците искат да подчертаят васалното пложение на България. Гешов е отзован от Цариград, а Портата отзовава комисаря си от София. Инцидентът внася допълнително усложняване на обстановката на Балканския полуостров. Великите сили, в лицето на Англия, Франция и Русия правят опити да изгладят недоразумението, докато Германия и Австро-Унгария са доволни от изострянето на обстановката, което ще подкопае позициите на Антантата и ще улесни агресивните планове на Виена. и т.н.

ама ти май си много зле и с историята и с математиката ... Обявяване на Независимостта на България - 1908 г. хайде пак си смятай и си гледай датите.....

и за невежите да изясня, празнувахме 104г независима България защото след освобождението България остава разделена на две... Източна ромелия и Княжество България, след съединението на 6 септемри става една България чиято независимост е провъзгласена на 22 септември... а другата година ще отбележим 135 години ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО ОТ ТУРСКО РОБСТВО за което е издигнат тоз паметник, за което се изказват невежите с коментарите си по-долу... информираите се преди да говорите глупости за историята НИ... Паметникът на Царя Освободител, наричан още Паметник на Освободителите, е един от най-внушителните паметници в София, дело на италианския скулптор Арналдо Дзоки. Издигнат е в чест на Освобождението на България (1878 г.), в израз на признателността на българския народ към руския народ в лицето на руския император Александър II и като символ на българската свобода. Намира се на столичния булевард Цар Освободител на площад Народно събрание с лице към сградата на българския парламент. Официалното му откриване е през 1907 г.[1] Паметникът е едно от големите постижения на прочутия флорентински скулптор Арналдо Дзоки. Италианецът печели конкурса за проект, обявен в края на 19 век по инициатива на Върховния поборническо-опълченски комитет, в конкуренция с близо 90 скулптори от 15 страни. Инженерно-техническото изпълнение на паметника е поверено на инж. Христо Станишев.

Срам, срам, срам ! Хвалим се, че опазваме културното и историческото наследство, а какво правим с този паметник ? За него се грижеха по-добре в царска България, в социалистическа България, а сега ? Срам, срам, срам !

че сме били васали и какъвто строй ни наредят от изток такъв почваме.

А сега пробваме от Запад....

Споко Стойне, паметникът, след реставрацията ще бъде върнат на старото място. Не се ловкай на капани за русофили и русофоби:) Да живей България!!!

Паметникът се реставрира бре! Докато трае ремонта на постамента и отливането на увредените крака, е на това място. Почетен караул ли да му сложат. Иначе, вече имен ме е срам, но от такива като Вас, дето сте на първа сигнална система, като добичета! Що се вързвате на маскарлъците на нЕкои...

Това за Василий II е добра идея.Жалко,че не се е осъществила.Ако си го бяхме поставили да си го гледаме и него вероятно отношението ни към приятели и врагове като народ щеше да е по различно.Този с коня си е точно на мястото пред сградата на чиято фасада е написано нещо което никога не е имало смисъл за народ като нашия.Той трябва да си стои там докато се сетим защо е трябвало изобщо да идва и защо сами не сме си свършили работата.Националната идея за държавност е била до толкова национална,че дори между тези които са дали живота си за нея не е имало единомислие."Съединението прави силата"Кога сме били единни като народ,Не помня.А ще бъдем ли?Едва ли.За това този паметник трябва да се върне там където е бил докато някога написаното се сбъдне.А паметник на Василий би стоял добре пред парламента и на него да пише "В памет на всички предатели"/Битката при Беласица е спечелена от византиеца заради предателство на българин/

Ти да не си бил в Белене или някой друг, от хилядите лагери, по време на Комунизма? О, ако е така, прощавай

Това вече го знаем от есетата ти за паметника на Съветската армия. Дай нещо по....

И сга к'во? Според критикуващите, паметникът трябва да е настанен в петзвезден хотел ли? Малоумници...

Ми не, ама си има специални условия за съхранение като напр. температура, влажност и тн... Някой по-надолу в коментарите беше споменал за т. нар. закрити халета, които също стават, но не става въпрос за 5-звезден хотел - тъпак! Говорим за елементарно професионално отношение

Тъпакът май сте Вие. Специални условия на съхранение? Паметникът спокойно може да се съхранява на открито, за срока на реставрацията, т.е. допролетта. Това е паметник от бронз, бре, не е ръкопис направен на животинска кожа или хартия...

Е да де и фактите са ти еднообразни. Получаваш оценка добър 3 и половина

ТОВА Е МАКЕДОНСКА ИСТОРИЯ.НЕ Е БЪЛГАРСКА. ДОКАТО ИМА "УМНИ" ФОРУМНИ ПИСАЧИ И ОСВОБОДИТЕЛНАТА ВОЙНА ЩЕ ОТКРАДНАТ. АКО ПИТАТЕ ТОВА СЪЩЕСТВО НАРИЧАЩО СЕ "ХАН ТУТКО"ИСТИНА СА САМО МОЩИТЕ НА СВ ЙОАН, КОЙТО РАЗБИРА СЕ Е МАКЕДОНЕЦ.

По логиката на някои в този форум пирамидите край Гиза трябва да се сринат до основи.Би следвало да постъпим като Талибаните дето взривиха статуите на Буда.Явно тази държава е пълна с талибани за които историята няма значение,а единственото им смислено занимание е да подскачат по площадите в полза на този който плаща по добре.Подобно отношение към един паметник на който и да било е срам за целия народ.

Госпожа Фандъкова ще влезе в историята с факта,че като кмет на София е преманала един от символите не само на София,а и на България!

Хора, които си хвърлят боклука от балкона, само това заслужават - трябва чрез такива случки да се напомня на нас, българите, що за недостойно и жалко племе сме!

Добре Тукту! Разказваш сухо и скучно....

О, прост народе български!!! Ще останете без паметници на историята си!! В сляпа злоба затривате всичко стойностно, не създавайки нищо ново-ни материално, ни духовно!! Ревете от безизходица и от вече почти физически глад и покорно приемате всички недомислици на властимащи-със всеки избор по продажни. За сожаление от мен нищо не зависи-не съм българска гражданка-нямам право да гласувам.

Другаря Минеков е професор по ръжда и патина и злобее, че фирмичката на жена му не спечели обществената поръчка.

държавата е в това състояния ,понеже я управляват простаци и неграмотници като пишещите във форума!!

Във Финландия паметника на Александър 1 е в супер състояние и финландците не мислят да го махат. Само в България такава простащина може да има.

Сега сигурно мислят да го осъвременят с тоя на Путин. НЕкакси по-съвременно ще изглежда.

не само под влиянието на Високата порта, но и под ръководството на руски военни. А понастоящем - под владението на руски монополи, тъй като болшевиките не търпят пазарната икономика, а прилагат партийна. Е такова животно не бе измислил нито капиталистът Енгелс, нито Валодя...

Ами ако беше внимавал повече в час по история щеше да знаеш хронологията

не е наречен "Освободител" заради войната на българска територия.

Може ли някой грамотен да ми помогне и обясни как се нарича висрусьт на заболяването на бьлгарската политика от седемдесет години насам..по-лош и от спина..то рибата се вмирисва от главата!

Хане не си прав, формата не знам се употребява толкова често, колкото и не зная. Всичкити наши писатели, пишат в книгите си Истамбул, поетите Стамбул. Някой си е решил да не е с М, а с Н. И защо ИСтамбул ще ти кажа , защото турчеещите се и гагаузите не казват Страх ме е ,а ИСтрах ме е. Хайде да го кажем диалект. То ако отидеш в Михайловград (Монтана, Фердинанд) ще чуеш друга реч, въвВидин друга, във Малко Търново ще се чудиш какво е дзинка и мехлета, или в Родопите мутката кравичка, ами турлаците, гагаузите власите. Нека приемем формите, които са били правилни и се е създала и проза и поезия у нас

А на мен ми писна от българската простотия. Неможеш, приятелю на Цоко да натикаш всички по затворите или да им набуташ срс-та само защото мислят не съглсно "правата" линия на Партията. Това сме го изживявали вече и сме наясно. Нека Веждито да рече каква е истината, ако наистина се брои за министър на културата, а не за придатък на Боко.

Ей политици,не си играйте с паметта на нацията!

А на мен ми писна от българската простотия. Неможеш, приятелю на Цоко да натикаш всички по затворите или да им набуташ срс-та само защото мислят не съглсно "правата" линия на Партията. Това сме го изживявали вече и сме наясно. Нека Веждито да рече каква е истината, ако наистина се брои за министър на културата, а не за придатък на Боко.

simeon

Този измислен комПРОФЕСОР Еточно толкова склуптор колкото аз съм ШАЛЯПИН,явно иска като всеки крадлив комуноид да прибере парсата

humfry

Ама може ли толкова прости хора да има сред българите? Императора не е поробител, нито неговата армия, нещо май го бъркате с червената армия на др. Сталин. Ако не е бил този император и неговата армия, сега щяхте да сте една турска губерния, а турските филми щяха да са ви ежедневие, не че сега не са. Имате ли идея колко достойни руснаци са се сражавали и умряли в студ и пек, ден и нощ, по планини и полянки, за да може вие сега да плюете? Осъзнайте се, мерзавци, имайте малко чест, доблест и достойнство!

Не съм ти фен, но в случая коментарът ти е точен.Историята я пишат победителите и в повечето случаи гледната точка по исторически дати от нашата история се интерпретира по политически причини популиски, но това не трябва да повод да се разделя още повече нацията.

стига с това дупедавско поведение кам руся. нашето отечество се казва балгаря. руските подлоги и слуги да варвят при господарите си в русия. на постамента пред народното сабрание да се постави паметник на основателя на балгарската даржава хан алпарух. руския цар поробител да баде свален от коня и претопен и излят наново като хан аспарух. конят може да остане но с хана на него.

sav27@

Не знам къде се намира твоето отечество наречена бАлгария,но в моето ,което наричам България ,неграмотници като теб нямат работа

Само че драги мой психопато -тангристе,ние живеем свободни в Третата българска държава а не в Първата,която съществува благодарение на Царя Освободителя. Я развий още някоя психо теория ,как гаджалите с чалмите около Волга са ни най близките братя

Ludiamaus

Майко мила, а бе ти, на училище ходил ли си. Да чукнеш един вместо друг клавиш бива (като при лудия вместо ФОБИ - ФИРИ),ама чак пък руся, алпарух. Може, може в твоето отечество БАЛХАРЯ (то така е по приемливо от написаното БАЛГАРЯ) всичко може и имена и предлози и подлози равно равно без главни букви да се чудиш къде почва и свършва изречението ти. То и циганите и турчеещите се правят по -малко грешки. Оди да си сакаш парИте от даскалите, дето са ти губилЕ времето толкоз гОдини

Ludiamaus

ФИРИ -ФИЛИ /забележка моя пасажер/

Ами то като си такъв родолюбец защо не вземеш да научиш правописа.

стига с този "цар освободител". по скоро е поробител, както и савецката армия не е "освободителка"а поробителка. в балгария няма паметник на балгарски цар и балгарската армя, но има паметници на руския цар и савет ската армия и то не един а стотици. нормално ли е народа ни да вдига паметници на поробителите си? ако отговора е "да" да се вдигнат веднага паметници на турската армия на турските султани и на сулеиман паша. мангалите да нарежат за скрап освободителя от требич.

В България (забележи как се пише) има много "паметник на балгарски цар и балгарската армя", ама няма кой да ги види...

съветска, България, български цар, българска армия, Сюлейман паша... Напиши тези думи по 100 пъти в тетрадката и научи как се пишат.

Медиите вече бяха там, не е склад за вторични, а мястото където се реставрира, говориха и с реставратора, човекът работи. Аман от евтини публикацийки.

Мястото му не е там, а в музея. Стига сме се позорили с този чужд владетел които гледа от високо сградата на парламента. А след него да върнем името на храм паметника Алексанър Невски което първо е било св.св. Кирили Методий.

Направо да сложим паметник на Бойко, нали? Той има най-големи заслуги за разцвета на България, даже пенсиите увеличи!

Стига с тия руски символи...тука е България и който милей за руското - да се маха! Дупедавци такива...марш

Какъв резил, какъв маскарлък! Не е по-добре от нашествието на вандалите, превзели и опустошили Рим. Само дето на родните нашенски вандали, демократично избрани и турени от невежия и изкретенял народ да ни управляват. Господ да ни е на помощ!

Просто виж репортажа на БНТ от новините в 20.00 и ще разбереш , че статията няма нищо общо с истината. Просто въпросният професор го е яд , че фирмата най-вероятно на името на на жена му/дъщерята/тъщата не е спечелила поръчката.

Просто прегледай репортажа на БНТ от тазвечершните новини в 20.00 и ще разбереш , че статията няма нищо общо с истината. Просто въпросния професор го е яд , че конкуренцията ще прибере парите за реконструкцията. Алчността човешка не знае граници ...

Това е несто ужасно срамно и позор за управлавазтите, как може да се допусни такова недъо каде са меедиети каде са хората. Срам и е от сичко това.