Румънските депутати свалиха днес правителството на Социалдемократическата партия на премиерката Виорика Дънчила, с което отвориха пътя към временен кабинет до парламентарни избори в края 2020 г., предаде Ройтерс.

В подкрепа на вота на недоверие гласуваха 238 парламентаристи, а 5 са гласували против, посочва Медиафакс. Парламентаристите от СДП се въздържаха от гласуване. За да бъде свалено правителството от власт, вотът трябваше събере минимум 233 гласа.

Преди решаващия вот днес Дънчила призова опозицията да остави правителството да си върши работата.

"Останете в опозиция, където, за щастие, всички ваши заплахи и идеи остават само на фаза думи. На власт, драги колеги, бихте били истинско бедствие и заплаха за тази страна", заяви Дънчила, обръщайки се към опозиционните партии, които нарече "съюз от аматьори".

Снимка: АР/БТА

До свалянето на кабинета на Дънчила се стигна след като шест опозиционни партии обвиниха правителството на Дънчила в некомпетентност, недостатъчни инвестиции и слабо усвояване на еврофондовете. Предложението за вот на недоверие бе подписано от 237 народни представители, сред които и четирима от управляващата партия. Впоследствие и други изразиха готовност да гласуват срещу кабинета.

Снимка: АР/БТА

Падането на кабинета на Дънчила идва само седмици преди президентските избори и на фона на спорове около номинацията на Букурещ за еврокомисар.

Лудовик Орбан, лидер на най-голямата опозиционна сила - Национално-либералната партия (НЛП), заяви след вота, че "кошмарът, който Румъния преживява, е завършил".

Румънският премиер Виорика Данчила наблюдава как опозицията ликува след вота на недоверие в парламента

Снимка: АР/БТА

На свой ред премиерът Виорика Дънчила призова президента Клаус Йоханис да номинира нов премиер възможно най-бързо.

"Вотът мина, всички партии се обединиха, за да мине този вот. Имаше и колеги, които извършиха предателство. Няма проблем, тръгваме си с изпълнен дълг", заяви Дънчила от парламентарната трибуна.

"Призовавам президента Йоханис да номинира възможно най-скоро премиер, който да поеме управлението", добави тя.

Виорика Дънчила след вота на недоверие в парламента

Снимка: АР/БТА

55-годишната Виорика Дънчила, бивш член на Европейския парламент, стана първата жена министър-председател на Румъния, след като през януари 2018 година бе избрана за работа от Драгня. Тя изгуби парламентарното си мнозинство през август, когато по-малкия партньор на нейната Социалдемократическа партия оттегли подкрепата си заради сериозни разногласия. Това дойде след тежки загуби за левицата - най-голямата партия в страната, на евроизборите през май и хвърлянето в затвора на доскорошния ѝ лидер Ливиу Драгня по обвинения в корупция.