Настоящият премиер Виорика Дънчила може да е следващият кандидат за президент на Румъния от управляващата партия. Това обяви днес пред телевизия Джиджи 24 генералният секретар на управляващата Социалдемократическа партия (СДП) - Михай Фифор. Той направи това след като заяви, че няма да участва в президентските избори, които ще се проведат на 10 ноември. Така стана вторият, който се отказва от напреварата. Същото направи малко по-рано министърът на финансите Еуджен Теодорович.

 Фифор заяви, че подкрепя като кандидат настоящия премиер Виорика Дънчила, която е и лидер на управляващата партия, обяви в началото на юли начало на вътрешнопартийни сондажи с цел избиране на най-подходящата кандидатура за президент.

В надпреварата се включиха няколко влиятелни членове на партията, но според проучване, публикувано миналата седмица от в. "Адевърул", потенциалните кандидати на СДП са получили резултат около статистическата грешка от три процента. Финансовият министър Еуджен Теодорович едва събрал пет процента, а с най-висок резултат била Виорика Дънчила - между 9 и 11 на сто.

Снимка: Официална фейсбук страница на Габриела Фирея

Друга вътрешнопартийна анкета, също цитирана от "Адевърул", показа, че сред членовете на СДП кметицата на Букурещ Габриела Фиря се ползва с най-голямо доверие. Самата Фиря заяви в събота, че влиза в надпреварата за президент, защото нещата не вървят в добра посока за СДП, припомня Зиаре.

"Три години повтарям, че няма да се кандидатирам, защото СДП има кандидат - г-н Драгня", каза Габриела Фиря по адрес на бившия лидер на СДП Ливиу Драгня, който бе осъден на три години и половина затвор за подстрекаване към злоупотреба със служебно положение и влезе в затвора в края на май т.г.

"Нямах намерение да влизам във вътрешно съревнование с г-н Драгня, който разполагаше с всички инструменти, за да спечели всички вътрешни битки, а както се вижда сега, и г-жа премиерът разполага със същите инструменти, поети от г-н Драгня, за да спечели всяка битка. Трудно е да се бориш с премиера, който има всички средства за убеждаване", коментира Габриела Фиря през телевизия "Ромъния". Тя посочи обаче, че влиза в надпреварата, защото вижда, че нещата не вървят в добра посока и се страхува, че СДП ще изгуби не само президентските избори, но и местните и парламентарните.

СДП ще се събере утре на заседание на Националния изпълнителен комитет, за да вземе решение по предложението за кандидат на партията за президентските избори през есента. Кандидатът следва да бъде утвърден на конгрес на СДП на 3 август.